Кламер БГ - Новини: В ГДБОП записвали на лист подслушаното от протестиращи

В ГДБОП записвали на лист подслушаното от протестиращи

България

|
Ср, 18 Авг 2021г. 21:20ч.
В ГДБОП записвали на лист подслушаното от протестиращи

Снимка: БГНЕС

Твърденията за подслушване на протестиращи се потвърждават от разказите на служители на ГДБОП. Това заяви председателят на парламентарната комисия за разследване на полицейските действия от миналото лято Николай Хаджигенов. В сряда при закрити врата бяха изслушани служители на дирекцията. Според Хаджигенов те са разказали как по време на подслушване са записвали на листи формат А4 отделни фрази, а не в секретни тетрадки, какъвто би трябвало да е редът.

Цялата прокурорска преписка, по която е вършено следенето, не е внесена в деловодството, а е носена на ръка от бивш шеф на отдел "Контратероризъм". Въпросните документ е основанието за разрешаване на СРС-та. Спецпрокуратурата е образувала дело за бунт и въоръжено въстание по текст от НК, който никога преди това не е бил използван. Наскоро от прокуратурата съобщиха, че обвинения са повдигнати на бизнесмена Васил Божков, но отрекоха целта на подслушването да са били обикновени протестиращи.

Според Хаджигенов в ГДБОП са работили непрекъснато и редовно им е плащан извънреден труд.

"Става въпрос за драстично нарушение на идеята за законност - някой от някъде идва и започва да разпорежда нещо, и цяла дирекция на БОП-а започва да работи по протестите", заяви той.

Хаджигенов допълни, че има съмнения, че записите с полицейския побой срещу протестиращи от камерите на министерския съвет са "пипани". Според него има нарушения в таймкода на кадрите. Пострадали от насилите твърдяли, че са ги пръскали със сълзотворен спрей, а тези кадри липсвали. По думите на Хаджигенов експертиза ще установи дали има намеса.

mediapool.bg