Кламер БГ - Новини: В 20 ч. във вторник заработи Координационният център за Covid-19 в София

В 20 ч. във вторник заработи Координационният център за Covid-19 в София

България

|
Вт, 01 Септ 2020г. 22:28ч.
В 20 ч. във вторник заработи Координационният център за Covid-19 в София

В 20.00 ч. във вторник вечер започна работа Координационният център, който ще разпределя хората със съмнение за Covid-19 в София, съобщи директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, цитиран от БГНЕС.

Координационният център се намира в новия корпус на Инфекциозна болница в столицата и именно той ще насочва пациентите към конкретна болница или домашно лечение.

"Координационният център ще започне работа с линейките на Бърза помощ и с екипите на Бърза помощ. Тук ще се прави допълнителен триаж на пациента, ще се взима PCR-проба, която ще излиза на следващия ден, и оттук експертите на Столичната РЗИ и на Регионалната здравна инспекция на София област ще насочват пациентите или за домашно лечение, или за хоспитализация. В зависимост от степента на увреждане ще бъдат ориентирани към лечебни заведения с реанимационни легла или за амбулаторно лечение на Covid", каза д-р Пенчев.

Той обясни, че сега, когато се очаква смесване с други респираторни инфекции в есенно-зимния период, целта е в центъра да се прави точна и ясна преценка за състоянието на пациентите и дали е необходимо да бъдат хоспитализирани.

"Ние отиваме на адреса, суспектен ли е пациентът за такава инфекция, на практика го докарваме веднага тук, триажът се извършва на място, взима му се PCR. Целта на занятието е колкото може по-кратко да е времето от сигнала до евентуалната хоспитализация на пациента", обясни директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. Той посочи, че през центъра ще минават и пациенти, които няма да се нуждаят от хоспитализация. "Когато случаите са леки, те ще бъдат насочени за домашна карантина", посочи още д-р Гелев.

mediapool.bg