Кламер БГ - Новини: В 55-ия ден на протести подготовка за Великото народно въстание

В 55-ия ден на протести подготовка за Великото народно въстание

България

|
Ср, 02 Септ 2020г. 00:01ч.
В 55-ия ден на протести подготовка за Великото народно въстание

55-ия ден на протести с искане на оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев преминава в подготовка на утрешното Велико народно въстание, както е наречен големият протест от организаторите от “Отровното трио”. В сряда, 2 септември в столицата ще се проведе целодневен протест, който ще стартира още в 8 часа сутринта заедно с първия работен ден на депутатите в новата сграда на парламента в бившия партиен дом. Утре ще стане и ясно дали ГЕРБ ще събере 120 подписа, за да внесе проекта си за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.

Днес е последният мирен протест

В протестния лагер цял ден във вторник усърдно се правеше подготовка за утрешното “голямо народно въстание”, както наричат утрешната проява

част от протестиращите. Един от тях рисуваше със спрей върху фланелки надписи „Мутри вън“ и „Оставка“.

Организаторите изписаха жълтите павета със стикери с ликове на депутати и министри от кабинета на Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, на почитния председател на ДПС Ахмед Доган, депутатът Делян Пеевски и други. В двата края на всеки стикер пишеше "Оставка" и "Мутри вън!".

"Днес ще бъде последният ден на мирен протест. Започнахме трима, пожелаха го хиляди. Пожелахме с мир да спечелим война, светът не познава подобно явление. Силата на нашето самочувствие за справедливост е оръжието, с което ще завърнем държавността и националното ни самочувствие. Освободители не очаквайте, няма, няма и да има. Ние ще бъдем освободителите”, прочете Арман Бабикян от "Отровното трио", цитирайки съмишленика си проф. Велислав Минеков.

"Страшен страх тресе кочината", заяви веднага след като Бабикян слезе от трибуната проф. Велислав Минеков. Той посочи, че само за половин ден днес в София са докарани 8 хиляди души полиция от цялата страна.

Традиционно остават блокадите и на ключовите кръстовища в столицата - пред Софийския университет, Министерски съвет и Орлов мост.

Сн. БГНЕС

В т.нар. "триъгълника на властта" бе издигната "Стена на позора" със снимки и карикатури на управляващите. По време на протеста бе съобщено, че в София вече са пристигнали демонстранти от Русе, Варна, Велико Търново и други градове, които утре ще се включат в голямата демонстрация.

“Да не си мислят, че ще докарват мандата си докрай, защото до народното въстание остават броени часове. Много коли се движат към София - не само жандармерия, която видяхме, но и граждани, които изглеждат не много мирни“, каза протестиращ пред БНР във вторник.

Генералът от резерва Димитър Шивиков и отец Дионосии, за когото Светият синод изрично уточни, че представлява само себе си, призоваха за масово участие в антиправителствените демонстрации в първия ден от новия политически сезон.

Сн. БНР

Изненадата

Изненада във вторник вечерта се оказа организиран протест пред Министерство на образованието, на който родители демонстративно хвърляха своите маски за предпазване от Covid-19. Някои от тях ги и изгориха. Така недоволните искаха да покажат негодуванието си срещу изискването децата в училище да носят маски. Призивът на родителите е утре всички да се включат в антиправителствения протест под наслов "Велико народно въстание".

Както Mediapool съобщи по-рано във вторник подготовка за големия протест се извършва и от органите на реда. Множество снимки бяха публикувани в социалните мрежи във вторник следобед на пътуващи към столицата полицейски кордони. В София струпване на автомобили имаше около Централна гара, където се намира Второ РПУ. Освен в центъра на София струпване на полиция ще има и на всички входове и изходи на града.

Блокада във Варна

Традиционно шествие на протестиращите се проведе във вторник във Варна. Събралите се хора преминаха по централните улици от палатковия лагер пред общината до Морската градина, предаде БНР. Те блокираха за кратко движението на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Осми приморски полк", скандирайки "Борисов е позор, оставка и затвор!" и "Долу ГЕРБ".

След кратък престой на кръстовището те продължиха по бул "Цар Освободител", където също движението за кратко бе спряно. Някои от водачите на автомобили надуваха клаксони в знак на солидарност, но други показаха неодобрение.

Провокации срещу “Отровното трио”

Провокации срещу организаторите на протеста от “Отровното трио” започнаха от рано сутринта във вторник. Във фейсбук адв. Николай Хаджигенов съобщи, че е получил в кантората си агнешки главички. Адвокатът, който е част от "Отровното трио" заедно с Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков, заяви, че отдавна са избрали да не ги е страх.

В детайли, той разказва, че е получил няколко пратки от куриер. В едната е имало два броя агнешки главички. "Явно и агнешките главички са толкова кът, колкото и акъла на Корумпираното управление и следовниците им. Ще се наложи да се напънете доста повече, защото ние избрахме да не ни е страх!", отбелязва във фейсбук Хаджигенов.

След това той отиде пред Министерски съвет да ги върне "там където им е мястото до утре".

Наред с това във вторник сутринта множество автомобили в центъра на София – в района на Софийския университет и Орлов мост, осъмнаха с поставени листовки под чистачките, на които е отпечатана снимка на Николай Хаджигенов и Велислав Минеков от т.нар. “Отровно трио” от техен протест пред Министерския съвет миналия месец, на която носят ковчег.

Надпис на листовката под снимката на двамата гласи "Оставка или ковчег!".

mediapool.bg