Кламер БГ - Новини: Бяла обезопаси рибарско пристанище "Чайка" с евросредства

Бяла обезопаси рибарско пристанище "Чайка" с евросредства

България

|
Съб, 08 Юли 2023г. 08:23ч.
Бяла обезопаси рибарско пристанище "Чайка" с евросредства

Пристанище

Община Бяла модернизира рибарско пристанище "Чайка", превръщайки го в безопасно съоръжение за местните рибари. Обновяването на съоръжението се случва със средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Пристанище "Чайка" в град Бяла е единственото рибарско пристанище в района на централното Черноморие. То е единствен пристан за рибарите от околните територии.

Какво е изградено по проекта?

По проекта "Оборудване на рибарско пристанище "Чайка", гр. Бяла", изпълнен по Мярка 1 "Подкрепа за инвестиции в иновации и подпомагане на риболова и аквакултурите, създаване на добавена стойност и диверсификация в рамките на риболовния сектор" от стратегията на "Местна инициативна рибарска група (МИРГ) БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен" е обновена пристанищната инфраструктура. Премахнати са старите дървени кейове, които реално с течение на годините са криели сериозни опасности за самите рибари, защото са били тип самоделки. Те са подменени с 8 понтони, изработени от морски алуминий.

"Чрез този проект финансиран по Програмата за морско дело и рибарство, и чрез закупуването по него на 8 понтони съоръжения, изградихме три кея. Единият е с дължина 48 метра, вторият е 36 метра, а третият кей е 12 метра", разказа пред Mediapool Десислава Златева, директор на дирекция "Инвестиционна политика" към община Бяла. Именно тези понтони осигуряват безопасното домуване на лодки на рибарско пристанище "Чайка".

По проекта са закупени и 4 броя пасарели - осигуряващи подхода между сушата и споменатите понтони. А също така и 20 броя фингери, тип "мини мостчета", осигуряващи по-бърз и лесен достъп до домуващите лодки. Отделно са поставени и 72 броя кнехти за швартоване с резистентност от 2.5 тона. Те служат за привързване или притегляне на лодките.

И не на последно място, поставени са 12 колонки за електрозахранване и водоснабдяване на плавателните съдове. Токът и водата от тях се използват за поддържане на плавателните съдове.

Финансирането

Цялостната инвестиция за това проект е 389 988.62 лв. и е финансирана на 100% със средства по Програмата за морско дело и рибарство, мярка 1 "Подкрепа за инвестиции в иновации и подпомагане на риболова и аквакултурите, създаване на добавена стойност и диверсификация в рамките на риболовния сектор" от стратегията на "МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен". От тях 85% от ЕС - 331 490.33 лв. и 15% са национално финансиране, възлизащо на 58 498.29 лв.

Доставчикът на оборудването е избран след протекла процедура по Закона за обществените поръчки. На 29 октомври 2021 година бе сключен договор между Община Бяла и "Дийп Дайв Системс" ЕООД за доставка и монтаж на оборудването.

Поглед в бъдещето

Община Бяла продължава с модернизацията на пристанище “Чайка” и след изпълнението на този проект. Вече има одобрение и за изграждането на още понтони, което вече ще позволи цялостна модернизация на пристанището. Така, то ще гарантира безопасни условия за всичките над 160 лодки, които домуват там.

Новият проект е "Подобряване безопасността и условията на труд на рибарите в рибарско пристанище "Чайка", гр. Бяла, област Варна". В проекта са заложени още закупуването и монтирането на 32 бр. IP камери за видеонаблюдение с обхват до 50 м. Финансирането отново е по Програма морско дело и рибарство 2014-2020 по процедура "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и лодкостоянки", сектор "Инвестиции насочени към изграждане и/или модернизация на лодкостоянки".

Обща стойност на този проект е 748 793.42 лв.

mediapool.bg