Кламер БГ - Новини: Бюджетът на София за 2021 г. нарасна с 6 млн. лв. заради "обнадеждаващ" обхват на ваксинацията

Бюджетът на София за 2021 г. нарасна с 6 млн. лв. заради "обнадеждаващ" обхват на ваксинацията

България

|
Четв, 25 Фев 2021г. 19:18ч.
Бюджетът на София за 2021 г. нарасна с 6 млн. лв. заради "обнадеждаващ" обхват на ваксинацията

Заради обнадеждаващи данни за ваксинацията в България бюджетът на София нарасна с 6 млн. лв. до 1.891 млрд. лв. Окончателно финансовият план на столицата бе приет в четвъртък от Столичния общински съвет.

Залагат се по-високи приходи с общо 6 млн. лв. три пера - данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и върху сделките и даренията.

"Обнадеждаващите данни за ваксинационния обхват, както и изпълнението на тези данъци за януари, ни дава основание да предположим увеличението им, с което ще осигурим допълнителен финансов ресурс за включване в разходната част на бюджета на конструктивни предложения”, аргументираха се общинските съветници от ГЕРБ, предвождани от Георги Георгиев.

"Бюджетът е фокусиран върху краткосрочното прилагане и постигане на 3 стратегически цели - изграждането на стратегическа инфраструктура, осигуряване на места в детските години за всички деца от 3 до 6-годишна възраст до края на мандата, подобряването на качеството на въздуха и чистота на града", заяви кметът Йорданка Фандъкова пред общинските съветници.

Тя припомни, че 511.7 млрд. лв. е капиталова програма на общината, като около 50% от нея са безвъзмездните средства, които сa привлечени по европейските програми. 140 млн. лв. пък се насочват за изграждане на транспортна инфраструктура. В списъкът с обекти са изграждането на нови булеварди, разширението на бул. “Тодор Каблешков”, бул. “Филип Кутев”, Източната тангента, бул. “Ломско шосе”, ул. “Опълченска”.

Ключови основни ремонти и реконструкции са заложени на улици и булеварди от различни райони на града – ул. "Кукуш", тунела за "Люлин", тунела на НДК, бул. "Царица Йоанна" заедно с трамвайния път, ул."Чепинско шосе". Най-голямата реконструкция, която ще започне през 2021 г. и вече има сключен договор за изпълнение, е трамвайното трасе на бул. "Цар Борис III" от Съдебната палата до кв. "Княжево". Стойността на проекта е над 30 млн. лв., средствата са осигурени по ОП "Региони в растеж". Други 50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и пътна безопасност.

За изграждане, разширение и ремонти на детски градини, ясли и училища са предвидени 65.7 млн. лв. 4.6 млн. лв. са предвидени за градските паркове, а над 10 млн. лв. за инвестиции в културата.

Фандъкова уточни, че успех за общината е, че само за последните 3 години, благодарение на последователната политика и разговори с инвеститори, от отчуждаване са спестени между 14 и 16 млн. лв. за придобиване на терени за улици, които да могат да се изграждат.

mediapool.bg