Кламер БГ - Новини: Българските деца са сред най-застрашените от бедност в ЕС

Българските деца са сред най-застрашените от бедност в ЕС

Европа

|
Четв, 27 Окт 2022г. 15:29ч.
Българските деца са сред най-застрашените от бедност в ЕС

Българските деца са сред най-застрашените от бедност в ЕС

Българските деца са на трето място сред най-застрашените в ЕС от бедност и социално изключване през 2021 г., но в сравнение в предходната година има намаляване на техния дял. подобряване, макар и минимално, има и при пълнолетните българи, изложени на подобен риск. Това очат публикувани в четвъртък данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Българските младежи са с трети най-висок дял на непълнолетни в такъв риск – 33%. През 2021 г. в Европейския съюз лицата под 18-годишна възраст, които са били изложени на подобна опасност са били 24.4 на сто от всички в тази възрастова група. Този дял при пълнолетното население на Евросъюза е бил 21.1 на сто.

Данните на европейско ниво показват минимално влошаване в сравнение с 2020 г., когато 24.2% от децата в ЕС са били изложени на риск от бедност или социално изключване. За сметка на това се забелязва частично подобрение при пълнолетните в това положение. През 2020 г. 21.7% от възрастните са били застрашени.

Сред държавите-членки на ЕС през миналата година най-много заплашени от бедност деца има в Румъния - 41.5 на сто, следвана от Испания (33.4%). Най-малко застрашени са непълнолетните в Словения (11%), Финландия (13.2%) и Чехия (13.3%).

Изложението на риск от бедност пълнолетни българи са 31.4 на сто и събрани двата показателя разкриват близо 400 хиляди непълнолетни и около 1.794 млн. пълнолетни българи в подобна опасност. И при двете възрастови групи женският пол е по-застрашен. 204 хил. момичета под 18 години са били изложени на подобен риск, както и 1,006 млн. пълнолетни жени. През 2020 г. делът на застрашените от бедност пълнолетни българи е бил 33.1 на сто.

През 2020 г. данни на Евростат сочат, че българчета, застрашени от бедност или социално изключване е бил 36.2 на сто (36.2%). С тези резултати страната ни е била на второто място (след Румъния - 40.7 на сто) сред страните членки с най-голям подобен дял.

В 18 от 27-те страни членки през миналата година непълнолетните са били изложени на по-висок риск от бедност или социално изключване в сравнение с възрастните. Най-големи разлики между двете възрастови групи са регистрирани в Люксембург (10.5 процентни пункта), Румъния (8.7 п.п.), Испания и Австрия (6.8 п.п. за всяка), като във всяка от изброените нивото на застрашените непълнолетни надскача това на пълнолетните лица.

В девет от държавите-членки възрастните са били изложени на по-висок риск от бедност или социално изключване в сравнение с непълнолетните: Латвия, Естония, Дания, Хърватия, Словения, Литва, Холандия, Финландия и Полша. Най-големи разлики между двете възрастови групи сред тези 9 държави са се наблюдавали в Латвия (7.4 п. п.), Естония (6.0 п.п.) и Дания (4,0 п. п.).

Децата, които растат в бедност или в риск от социално изключване, срещат трудности да се справят добре в училище, да се радват на добро здраве и да реализират пълния си потенциал по-късно в живота, отбелязват от Евростат.

Затова Европейският съюз си е поставил за цел да намали броя на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, с поне 15 милиона до края на десетилетието, а поне 5 млн. от тях трябва да са под 18-годишна възраст.

mediapool.bg