Кламер БГ - Новини: Български ученици отново могат да вземат стипендии за космическия лагер в Турция

Български ученици отново могат да вземат стипендии за космическия лагер в Турция

България

|
Пет, 13 Ян 2023г. 18:02ч.
Български ученици отново могат да вземат стипендии за космическия лагер в Турция

Български ученици отново могат да вземат стипендии за космическия лагер в Турция

Кандидатстването за новото издание на космическия лагер Space Camp Turkey е удължено до 5 февруари, обяви Центърът за творческо обучение. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 г,, а за 2023 година квотата за България е 200 деца и младежи. Кандидатстването става чрез онлайн формуляр.

Желаещите да се надпреварват за участие в космическия лагер трябва да изберат една от трите тазгодишни теми в конкурса. Те трябва да решат дали писмено или чрез видео и дали на български или на английски език да развият представата си да са главен готвач на космически кораб след 100 години и да изготвят меню за деня и да обосноват избора си. Другата тема е да обяснят как изследването на космоса събира и разделя хората, а третата е да си представят, че Земята има космически щит и да обяснят от какво и как предпазва той хората.

Техните творби ще се оценяват от специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите, както и възпитаници и медалисти на програмата. Всички изисквания към писмените и видео творби са публикувани на специализиран сайт spacecamp.cct.bg.

С помощта на спонсорите на програмата и общините – партньори, Центърът за творческо обучение ще осигури над 40 стипендии за най-отличилите се в конкурса деца и младежи.

Space Camp Turkey в Измир, Турция e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток.

Програмата на центъра е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите - физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества в себе си в динамична и забавна среда.

mediapool.bg