Кламер БГ - Новини: Юристи: Премиерът е длъжен да забрани религиозните събирания

Юристи: Премиерът е длъжен да забрани религиозните събирания

България

|
Пон, 30 Март 2020г. 13:53ч.
Юристи: Премиерът е длъжен да забрани религиозните събирания

Ако Българската православна църква не пожелае да предприеме разумни мерки за ограничаване на религиозните събирания, в храмовете или извън тях, правителството е длъжно да ги забрани. Това коментира правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool. Същата теза изказаха и няколко действащи конституционни съдии в условия на анонимност заради очакваните конституционни жалби във връзка с извънредното положение.

В събота премиерът Бойко Борисов демонстрира нежелание да приложи към православната църква същите ограничителни мерки, които се прилагат в останалите аспекти на социалния живот. Той обяви, че не желае да се меси на Светия синод и изрично обясни, че дори оперативният щаб да му препоръча да ограничи богослуженията, той няма да го изпълни.

В понеделник бе съобщено, че правителството, оперативният щаб и Светият синод са постигнали споразумение богослуженията за Великден да бъдат изнесени извън храмовете. Полицията ще следи за спазването на дистанцията между богомолците. Това означава, че струпване на много хора на едно място все пак ще бъде допуснато, макар и не в затворено пространство.

Конституционните съдии, до коитосе допита Mediapool, също изразиха тезата, че Министерският съвет има право и основания да наложи временни ограничения върху религиозните събирания. Това по никакъв начин няма да уязви правото на вероизповеданието, а е разумно ограничение върху правото на събирания.

Сега сме в извънредно положение

"В нормална ситуация бих бил възторжен от такава позиция на нашия премиер, който показва, че зачита разделеността на църквата от държавата", коментира адв. Екимджиев. Той обясни, че духовният живот на хората по никакъв повод не може да бъде ограничаван, но в случая не става дума за това.

"Става дума за ритуалите на това вероизповедание. В нормална ситуация те също са свободни и държавата не би трябвало да пипа там. В извънредна ситуация обаче някои основни права подлежат на необходими и разумни ограничения", каза адвокатът и даде за пример решението на католическата църква да призове хората да се молят в домовете си до края на пандемията.

"Видяхме папа Франциск самотен на площада във Ватикана и това е добрият пример за отговорност. Вярвам, че нашите мъдри отци, ръководещи православието, ще вземат правилното решение. Въпросът е обаче какво правим, ако те не вземат това решение?", попита адвокатът.

Според него отказът от намеса на премиера и Министерския съвет е равносилен на абдикация от задълженията.

"Това не е мъдра, морална и юридически издържана позиция. Премиерът е начело на държавата, за да взема понякога и трудни решения", казва Екимджиев.

Той напомни, че ако вярващите бъдат допуснати да се събират за Великден в пика на вируса, това ще изложи на риск не само тях, но и цялото общество. "Това би компрометирало всички мерки, взети досега", каза Екимджиев

Събиранията ще демотивират всички

Според правозащитникът допускането на големи събирания за Великден би демотивирало и останалите хора да спазват тежките забрани за движение на открито, включително достъпа им до парковете.

"Логично би се поставил и въпросът за справедливостта и пропорциалността на глобите от 5000 лв, които вече масово се налагат за далеч по-безобидни нарушения на забраните за събиранията и придвижването на обществени места", допълни той.

По думите му "не може всички да разчитаме само съвестта на богомолците и свещениците".

"Винаги трябва да имаме вариант Б. Трябва да е ясно, че в разгара на пандемията не може тези събиранията да се случват. Това го казвам при цялото ми уважение към духовния живот на тези хора.

Но когато това би застрашило живота и здравето на всички нас и на децата ни, това би било недопустимо", казва адвокатът.

Наказателно дело срещу Борисов?

Според адв. Екимджиев, ако премиерът не коригира своята позиция по този въпрос, би могло да се стигне до образуване на дело срещу него за това, че "той не е положил дължимите мерки за опазване на здравето и живота на всички".

"Надявам се, че премиерът Борисов ще се допита до добри юридически съветници и ще вземе добро и балансирано решение. За моя приятна изненада и МС, и щабът вземат точно такива решения досега, за да удържат кризисната ситуация", каза адв. Екимджиев.

"Не може заради правото на религиозни ритуали да бъде жертвано правото на живот. Този подход е явно несправедлив и дискриминационен, особено спрямо хората, на които е забранено да работят, за да изказват прехраната си", допълни правозащитникът.

Според него бездействието на премиера "би било добър шанс за прокурор Иван Гешев да демонстрира загрижеността си за здравето на народа, като забрани публичното честване на Великден по линия на общия надозр за законност, с който прокуратурата рутинно злоупотребява".

Според специалисти по наказателно право обаче премиерът по-скоро не може да носи наказателна отговорност за отказа си да ограничи църквата. Причината е, че прокуратурата трябва да докаже умисъл. В случая Борисов не може да бъде заподозрян, че желае вирусът да се разпространява, нито има някаква друга видна противоправна причина. Ако той откаже да се намеси, то това по-скоро би било от "непредпазливост". От публичните коментари на Борисов си личи, че той разчита по-скоро на съвестта на свещениците и миряните.

mediapool.bg