Кламер БГ - Новини: Шикерова и Паунова смятат, че "провокаторите" на събитието на ГЕРБ са познати на партията

Шикерова и Паунова смятат, че "провокаторите" на събитието на ГЕРБ са познати на партията

България

|
Четв, 06 Авг 2020г. 12:22ч.
Шикерова и Паунова смятат, че "провокаторите" на събитието на ГЕРБ са познати на партията

Журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова разказаха пред бТВ на какво са станали свидетели по време на Националната конференция на ГЕРБ в "София тех парк" в сряда, където се стигна до ескалации и сблъсъци, а на Паунова и беше избит телефона от ръцете.

Според Шикерова мъжете с маски на устата, които нападнаха Паунова, са се държали "като у дома си".

"Създаде се усещането, че тези момчета там са познати и че събитието се охранява от своебразни граждански отряди, защото те ходеха и общуваха през цялото време с хора с радиостанции, с хора, които очевидно са част от това събитие. Те бяха вътре през цялото време. Обикаляха безпрепятствено и въпреки ситуациите, които създадоха, никой в нито един момент не повика полиция, не пожела да ги изгони, не ги помоли да напуснат мероприятието", разказа Шикерова пред бТВ.

Според нея още по-необяснимо е защо след като единият от мъжете напада Полина Паунова и захвърля телефона ѝ, никой не се намесва. Това е видно във видеото на случката, публикувано във "Фейбсук". Единственият човек, който предприема действия, е жена с къса руса коса, която оказва се е служител на НСО и няма ангажимент към охраната на събитието.

Паунова разказа, че докато е снимала някой й е избил телефона в гръб. Тя тръгнала след мъжете, които са го направили, но те избягали. После ги видяла вече с баджове с партийни стикери на дрехите им зад огражденията, където са стояли привържениците на ГЕРБ.

В това време Генка Шикерова снима няколко видеа, а Паунова продължила да снима конференцията и обстановката, по време на което телефонът й е избит още два пъти. Момчето, което тя снима, й посяга да й вземе телефона.

Мъжете казали на Паунова - "ти си провокатор, щом три пъти ти избиваме телефона и пак снимаш".

Паунова се свързала с шефката на пресцентъра на Бойко Борисов Севделина Арнаудова, която й казала, че на конференцията има провокатори, те са уведомени, но не знаят кои са.

По време на форума на ГЕРБ стана ясно, че и медийният съветник на земеделския министър - Ася Попова е била нападната от същите хора. Това разказа самата тя пред журналисти.

Паунова обясни, че е провела разговор с Попова и е попитала има ли записи на нападението, при което тя отговорила положително. Към края на вчерашния ден обаче тези записи така и не стигат до Паунова. Тя от своя страна дава показания в СДВР за случилото се. По думите ѝ към този момент други хора не са разпитани.

ГЕРБ се разграничи изцяло от охраната и провокаторите и посочи, че фирмата, която охранява събитието е към "София тех парк". От държавното дружество отрекоха тяхна охрана да е участвала в сблъсъка с журналистите и хората.

"Ние не сме охранителна фирма - наели сме място в "София тех парк", в което се включва и охраната, не ни е работа да знаем как ще се пази дневния ред", каза евродепутатът Андрей Новаков пред бТВ. Той заяви, че никой от ръководството на ГЕРБ не би издал нареждане "да се блъскат журналисти и особено дами".

"Никъде ли не трябва да се събираме или трябва да се качим на Бузлуджа", попита риторично Новаков.

Той повтори, че никой не познава провокаторите и само две минути преди сблъсъците премиерът Бойко Борисов е предупредил от трибуната да не се поддават на провокации.

"Очевидно не са взети достатъчно мерки", призна евродепутатът.

От ГЕРБ настояват разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около сблъсъците и виновните да понесат отговорност.

От МВР заявиха, че са получили сигнали за множество нарушения на обществения ред. Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Работата, включително и проверка на други противоправни деяния, продължава под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура.

Още преди ден Асоциацията на европейските журналисти призова за реакция след агресията от премиера, главния прокурор и от председателя на Европейската народна партия Доналд Туск.

Съветът за електронни медии (СЕМ) също излезе с позиция, в която изразява сериозно безпокойство от "зачестилите посегателства срещу журналисти".

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности.Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията", посочват от медийния регулатор.

Оттам призовават гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и лично достойнство. СЕМ се обръща с призив и към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите.

"Вярваме, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите", пише още в позицията.

mediapool.bg