Кламер БГ - Новини: Шеф на съд иска по-строги наказания за агресия срещу призовкари

Шеф на съд иска по-строги наказания за агресия срещу призовкари

България

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 17:57ч.
Шеф на съд иска по-строги наказания за агресия срещу призовкари

Шефът на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов настоява за по-строги наказания за агресия срещу призовкари. Поводът е нападнат и бит служител на съда. Призовкарят е Борислав Цоков е бит преди десетина дни в столичния квартал Ботунец при опит да връчи съдебни книжа.

"Същият е посетил адрес за връчване на съдебни книжа, при което му е нанесен побой с ритници и юмруци изключително в областта на главата – лицето, слепоочията и тила, което е извършено от лице, изразило несъгласие да получи книжата, в съучастие с поне още две лица", пише Ангелов.

В СРС работят около 100 призовкари, които често се сблъскват с агресия, твърди председателят на съда. Затова той предлага Висшият съдебен съвет да му съдейства за иницииране на промени в Наказателния кодекс.

Според Ангелов призовкарите трябва да бъдат приравнени на съдиите, прокурорите, полицаите, лекарите, учителите и другите държавни служители, посегателствата срещу които се наказват по-тежко. Съдията иска длъжността на призовкарите да фигурира в текстовете за убийство и телесна повреда, което автоматично ще води до по-тежки присъди за такъв тип престъпления.

mediapool.bg