Кламер БГ - Новини: Испански журналист: Българската мафия е сред най-мощните в Испания

Испански журналист: Българската мафия е сред най-мощните в Испания

България

|
Съб, 09 Ноем 2019г. 11:45ч.
Испански журналист: Българската мафия е сред най-мощните в Испания

Българската мафия е сред най-мощните в Испания, каза журналистът от ”Ел Паис“ Начо Каретеро. Той беше у нас за представянето на книгата си ”Бял прах“, която излезе в превод на български. Става дума за разследване на наркотрафика в испанската област Галисия, където е роден Каретеро.

”Като галисиец израснах в тази реалност - на контрабандата и наркотрафика като нещо нормално. И когато си заобиколен от нещо такова, даже да е изключително, за теб е обикновено, не ти прави впечатление. И чак когато отидох в Мадрид, си дадох сметка, че това в Галисия не беше нормално и реших да разкажа тази история“, каза Каретеро пред БНР.

По книгата е създаден и сериал, но Начо Каретеро предупреждава, че е различен жанр, който не се придържа единствено към фактите от книгата. А в нея не липсва и българска следа - от участието на български музиканти в празненствата на контрабандистите, през българския кораб Свети Николай, който при залавянето му през 2012 от испанските власти превозвал единствено кокаин.

В ”Бял прах“ е спомената и българската мафия.

”Когато кокаинът от Колумбия влиза в Испания, често през канали в Галисия, различните мафии купуват продукта и го разпространяват в Европа. И една от тези мафии, от най-мощните, е българската. Непрекъснато излизат новини за връзките по дистрибуцията на наркотика в Европа. Но не е само това. Българската мафия например, има голям дял в Мадрид в контрола на сигурността в дискотеките, занимава се с уреждане на сметки, с продажба на наркотици, изобщо, познават я и се страхуват от нея. И разбира се, трябваше да я спомена в книгата, защото е част от цялата верига. Като цяло наркотрафикът е една голяма международна мрежа, от която са част тези мафии - галисийската, българската, колумбийската и противодействието е много трудно“, разказа журналистът.

80 процента от кокаина в Европа през 80-те години навлиза през бреговете на Галисия, а местното правителство години наред отрича съществуването на организиран наркотрафик. Освен това в областта не е имало нито една партия, която да не е финасирана от наркотрафикантите, твърди журналистът.

”Близостта между наркотрафикантите и политиците идва от епоха, в която обществото не гледа на контрабандистите с лоши очи. Те имат голямо влияние, власт, помагат на съседите, създават работни места. В онази епоха политиците получават допълнителни дивиденти от това, че са близо до тях - гласове на избори, пари за кампаниите. После, обаче, се прави големият скок и вместо цигари започват нелегално да се внасят наркотици. Известно време големите босове продължават да са близо до политиката, даже самите са политици. Само че после образът им в обществото се променя, особено когато се вижда ужасяващият ефект от наркотиците, най-вече върху младите хора. Политиците си дават сметка, че трябва да стоят далеч наркобосовете“, коментира Каретеро.

”Понастоящем политиците се държат настрана от наркотрафика. Не като преди, когато бяха много близки с босовете и получаваха пари. Но това не означава, че наркотрафикът е загубил влиянието си в Галисия. Много от трафикантите са легални бизнесмени - богати и авторитетни търговци и индустриалци“, каза той.

Той коментира, че в една държава без корупция би било много по-трудно за престъпниците и наркотрафикантите.

”И все пак смятам, че наркотрафикът е дейност, която много трудно може да бъде спряна. Говорим за изключително рентабилен продукт, може би на първо място в света. Кокаинът, който се получава от растение, се продава по-скъпо от петрола и златото. Освен това има търсене. Така че е много трудно да се спре този непрекъснат процес, ако хората продължават да търсят и да употребяват кокаин. Засега войната срещу наркотрафика не дава резултати. Има повече кокаин от когато и да било, и не виждам как може да бъде спрян, даже ако нямаше корупция“, каза авторът на ”Бял прах“.

mediapool.bg