Кламер БГ - Новини: Швеция остава в готовност да преговаря за изтребителите

Швеция остава в готовност да преговаря за изтребителите

България

|
Четв, 17 Ян 2019г. 12:13ч.
Швеция остава в готовност да преговаря за изтребителите

Швеция остава в готовност да преговаря с България за продажбата на изтребители "Gripen" въпреки решението на парламента за бързи разговори със САЩ за нови F-16. Това става ясно от позиция на Йоаким Валин, директор в Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV).

"Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива“, посочва той.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи по-рано, че ако се провалят преговорите с американците, България ще започне разговори с Швеция. Очакванията обаче са, че ще се стигне до бърз договор със САЩ. Каракачанов обясни, че очаква преговорите, които започват през февруари, да продължат 3-4 месеца.

"Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България", посочва Валин.

Той потвърди офертата на Швеция, която предоставя два изтребителя повече от САЩ – 10. Валин твърди, че те са с пълно оборудване и въоръжение и ще излязат под доскорошния таван на проекта от 1.8 млрд. лева.

"Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, "Gripen" е платформата с най-добри оперативни способности. Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави", посочва представителят на шведската Агенцията за отбранително имущество.

Според българския анализ обаче закупуването на нови изтребители Gripen ще надхвърли бюджета, ако към тях се добави цялото изисквано оборудване и въоръжение. Швеция е поставила акцента върху предложение за самолет, оборудван за операция Air Policing – охрана на въздушното пространство. Превръщането на самолета в "многофункционален“, ще изисква договори с трети страни.

Швеция вече отхвърли тези резерви, но правителството не е коментирало по същество позицията на шведската страна и фирмата производител SAAB.

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл", посочва Вален.

В сряда парламентът даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за нови изтребители F-16 Block 70 и да се "отклони" от досегашните условия на проекта, за да може да се водят по-гъфкави преговори със САЩ.

Промяната на условията предизвика сериозни критики както от БСП, така и от коалиционния партньор на ГЕРБ Националния фронт за спасение на Българи (НФСБ). В четвъртък лидерът на формацията Валери Симеонов коментира, че не очаква това развитие на ситуацията да се размине без неизбежните съдебни процедури на международно ниво.

Според правителството обаче решението на парламента не може да бъде обжалвано в нито една международна институция. Швеция засега също не дава сигнали, че е готова да предприеме по-твърди действия към България.

Таванът на сделката бе 1.8 млрд. лева с ДДС, но офертата на САЩ засега го надвишава – с близо 300 млн. лева по неофициална информация. Освен това имаше изискване първите изтребители да бъдат доставени до две години след сключването на договора, на което американците засега не могат да отговорят.

Официални представители на САЩ обаче поеха ангажименти в рамките на преговорите да се доближат максимално до исканията на България.

mediapool.bg