Кламер БГ - Новини: БСП даде на прокуратурата скъп военен договор

БСП даде на прокуратурата скъп военен договор

България

|
Четв, 17 Ян 2019г. 12:55ч.
БСП даде на прокуратурата скъп военен договор

БСП даде на прокуратурата скъп договор на военното министерство за охраната на поделения с взривоопасни вещества и боеприпаси.

От левицата обясниха, че става въпрос за договор на Съвместното командване на силите с фирма "Бат Секюрити" от ноември миналата година, който за пет години ще излезе над 20 млн. лева.

Депутатът от БСП Николай Цонков каза, че към сигнала до прокуратурата е приложена и подписка на живеещи в района на поделенията.

Досега охраната на тези поделения се е извършвала от служители на министерството, но е прехвърлен към частна фирма.

Договорът е сключен за пет години и с нарастването на минималната работна заплата стойността му е над 4.5 млн. лева годишно. Над 20 млн. лева за охрана ще излязат от Министерството на отбраната, каза Милко Недялков.

Депутатът посочи, че изискването е охраната на поделенията да бъде въоръжена, а проверките, които са направени от Военна полиция и от самото министерство, са установили, че е невъоръжена.

Недялков съобщи и за инциденти в района на едно от поделенията. Той съобщи, че на 29 декември в Ловешкото поделение е станал инцидент, при който външни лица са нападнали охранителя, а малко по-късно край Ловеч загива един от охранителите, който отивал на работа пеша по тъмно.

От БСП посочиха, цитирани от БТА, че кметът на община Смядово също бил сигнализирал министъра на отбраната за проблемите, които могат да възникват във връзка с охраната на тези поделения.

Договорът бе обсъден и в рамките на парламентарния контрол по-рано този месец.

Военният министър Красимир Каракачанов каза, че е възложил проверка на договора и е било установено, че не е бил изпълнен.

Министърът уточни, че командирът на Съвместното командване на силите има две възможни решения - или да прекрати договора, или да постави срок за изправяне на допуснатите пропуски.

Каракачанов каза, че се обсъжда обектите, в които има въоръжение и взривни материали, да бъдат охранявани изключително от ведомствената фирма МОБА.

По охраната на подобни обекти могат да бъдат ангажирани и военна полиция и личният състав на поделенията.

Останалите обекти, където няма опасност от инциденти, могат да бъдат предоставяни на частни фирми, като част могат да минат и на неприсъствена охрана, което би съкратило много разходи на МО, обясни министърът.

mediapool.bg