Кламер БГ - Новини: Напрежение в Гърмен: Ахмед Башев бе арестуван за купуване на гласове, после освободен

Напрежение в Гърмен: Ахмед Башев бе арестуван за купуване на гласове, после освободен

България

|
Нед, 03 Ноем 2019г. 19:41ч.
Напрежение в Гърмен: Ахмед Башев бе арестуван за купуване на гласове, после освободен

Бившият кмет на община Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев бе задържан за 24 часа избори при полицейска акция срещу купуването на гласове в неделя, но вечерта бе пуснат. Башев, който е бил три мандата кмет на общината до 2013 г. и две години депутат, отпадна от надпреварата на 27-и октомври с трети резултат. На 3 ноември той бе арестуван по сигнал, че купува гласове в полза на единия от кандидатите, участващи в балотажа. Двамата претенденти са кандидатът на ДПС Феим Иса и Минка Капитанова от Български демократичен център.

Вторият тур на местните избори в града премина при засилено присъствие на полиция, гранична полиция, дори и автомобил на жандармерията. Хора от общината коментираха пред БНР, че напрежението ескалира, но мерките са закъснели.

Органите на реда са сезирани и за заплахи, отправени чрез есемес към кандидат за кмет на община Гърмен и неговото семейство.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди по-рано в неделя, че Ахмед Башев е арестуван, но от прокуратурата не дадоха повече подробности.

Близо 100 разследвания за изборни нарушения

Сотир Цацаров съобщи, че общо в страната са образувани 95 досъдебни производства, като 17 от тях са бързи, а 23 лица са привлечени в качеството им на обвиняеми.

"Внесени са до момента в съд 7 наказателни производства, преписките по проверки са 1317, от тях откази са 1046, 56 са пратени по компетентност на други органи - избирателните комисии. 217 остават за работа - т.е., ако го сравним с една седмица по-рано, когато водихме същия диалог, тогава бяха образувани досъдебни производства 57 т.е. за една седмица те са нараснали с 38. Обвиняемите лица тогава бяха 10, сега са 13 повече", каза Цацаров.

Той направи и сравнение с данните на първия тур:

"Тогава бяха образувани досъдебни производства - 57. За една седмица те са нараснали с 38. Обвиняемите лица тогава бяха 10, а сега - с 13 повече. 630 бяха преписките по сигнали, а сега, само за седмица, са нараснали с 687. От колегите в дежурния център разбирам, че са нараснали с 200 само от вчерашния ден. Сега имаме 95 досъдебни производства, а на местните избори, предните, сме имали 101. Това е картината най-общо! В Горна Оряховица бяха задържани три лица, отново с мярка 24-часова - от органите на МВР. Тепърва ще се преценява, както за Гърмен, така и за Горна Оряховица, налице ли са предпоставките и за 72-часово задържане, както и, разбира се, за евентуални искания пред съд".

По-рано бе съобщено за четирима задържани в събота вечерта по подозрение за купуване на гласове в Плевен. По време на акцията са извършени претърсвания и изземвания.

Валят сигнали и в ЦИК

В Централната избирателна комисия са постъпили над 110 жалби и сигнали към 18 часа. Те са по-малко от подадените на първия тур преди седмица, когато общият им брой беше 297, съобщава БНР.

Сред тях има и сигнал за купуване на гласове. Пет от 7-те сигнала за купуване на гласове са в София, основно от "Красна поляна" и "Илинден", а останалите два – в Плевен и Дряново.

20 сигнала са подадени от екипа на Мая Манолова. Повечето са срещу масово купуване на гласове, предимно в ромски секции. Останалите са за белязани бюлетини, организиран вот и публикувани екзит полове в сайтове. ЦИК вече взе решение да глоби 4 сайта за обявяване на резултати преди края на изборния ден. От ГЕРБ пък са подали сигнал, че кандидат за районен кмет в София "осъществява агитация в

коридорите на училищата и пред входа на секционните избирателни комисии".

От началото на изборния ден в ОИК-София са постъпили над 35 сигнала за фалшиви пълномощници. Полина Витанова от ОИК обясни пред БНТ, че това са хора, на които вече им е отказано да бъдат пълномощници, а сега отново настояват да влязат в стаите за гласуване. Това е създало напрежение в столичния квартал "Младост", където т.нар. пълномощници ментета са отказвали да напуснат училището. Сигнали за такива нарушения има и от "Люлин" и

"Обеля".

mediapool.bg