Кламер БГ - Новини: Как се разпределиха гласовете за Игнатов и Бонев на втория тур в София

Как се разпределиха гласовете за Игнатов и Бонев на втория тур в София

България

|
Нед, 03 Ноем 2019г. 21:17ч.
Как се разпределиха гласовете за Игнатов и Бонев на втория тур в София

Близо 64% от гласувалите за победителя на кметските избори в София Йорданка Фандъкова са симпатизанти на издигналата я коалиция ГЕРБ-СДС, а 12% - на "Демократична България".

При конкурентката й Мая Манолова едва 51% от подкрепилите я се определят като подкрепящи БСП, 12% идват от партии различни от ГЕРБ-СДС, БСП, ВМРО и "Демократична България". Тя взима и 8% от гласовете на неучаствалите в избори за общински съветници преди седмица.

Това показват данните на "Алфа рисърч" за това как са гласували на втори тур хората, пуснали бюлетина за кмет на столицата и преди една седмица.

Основната част от избирателите, подкрепили Фандъкова на балотажа, са гласували за нея и на първия тур. Процентът при Манолова е малко по-нисък, но отново това е основната част от електората на бившия омбудсман в кметската надпревара. Намаляването на процента на избиратели, които са гласували два пъти последователно за Манолова, се дължи на това, че тя привлича повече подкрепа от симпатизанти на други кандидати от първия тур.

10% от гласувалите сега за Манолова са подкрепили на първия тур независимия кандидат Борис Бонев. Също толкова от негласувалите са припознали в нея своя кандидат.

Досегашният кмет привлича по-голяма част от гласувалите за Борислав Игнатов на първия тур. 8% от подкрепилите Фандъкова на балотажа са гласували на първия тур за кандидата на "Демократична България". При Манолова този процент е 6.

И в София вотът "Не подкрепям никого" е сравнително висок - 6% от гласовете. 44% от гласувалите по този начин на балотажа на първия тур са подкрепили Игнатов.

64% от гласувалите за Фандъкова идват от подкрепилите листата на ГЕРБ/СДС, 12% от гласувалите за листата на "Демократична България", 7 на сто от ВМРО и 5% от гласувалите за Борис Бонев като общински съветник.

51% от гласувалите за Манолова са подкрепили листата на БСП на първия тур. 13% от вота на Борис Бонев като листа е отишъл за Манолова, 9% от гласувалите за нея са подкрепили листата на "Демократична България", 4% - на ВМРО. "И при двете опонентки имаме ветрило от гласове, привлечени на втори тур", коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНТ.

Социологът от "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев коментира пред БНР, че на тези избори се е случило нещо невиждано досега в София – прокъсана е синьо-червената линия. Според него при по-висока избирателна активност, резултатът щеше да е друг – в полза на Манолова, която според предварителни данни от екзит пол на "Алфа рисърч" взима 40.6% от гласовете, а Фандъкова – 53.5%.

Данните за Пловдив показват, че Здравко Димитров (ГЕРБ) запазва консистентна подкрепа - 79% от хората, които са гласували за него на балотажа, са го подкрепили и на втория тур. Около 5 на сто от избирателите му са дошли от симпатизантите на Дани Каназирева, 3% от тези на Георги Колев и едва 2% от Николай Радев и 1% от Славчо Атанасов, коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

При Славчо Атанасов, аналогично като при Мая Манолова, олеква относителният дял на собствените му избиратели, защото привлича две по-съществени други групи избиратели - на кандидата на левицата Николай Радев и от Дани Каназирева.

mediapool.bg