Кламер БГ - Новини: Частните лаборатории в София затвориха в разгара на заразата

Частните лаборатории в София затвориха в разгара на заразата

България

|
Съб, 18 Апр 2020г. 12:35ч.
Частните лаборатории в София затвориха в разгара на заразата

Частните лаборатории, които правят PCR тестове за новия коронавирус, са затворили врати в най-уязвения от заразата град у нас – София, през четирите почивни дни покрай Великден, установи проверка на Mediapool.

PCR тестът в момента е основното изследване, на което се разчита да потвърди или отхвърли наличието на вируса в организма на човек. На частно в столицата изследването струва между 100 и 120 лв., като някои лаборатории предлагат и домашни посещения за най-уязвимите групи пациенти с придружаващи заболявания.

Оказва се обаче, че лабораториите масово са обявили на сайтовете си, че няма да работят по празниците и не са оставили дежурни телефони или приемни в момент, който столицата е затворена заради заразата и случаите се увеличават с по около 40 на денонощие.

На дежурния телефон в здравното министерство за Covid-19 казаха, че ще приемат сигнала, но по принцип лабораториите са частни и трудно могат да бъдат задължени да работят в почивните дни.

Така, основният вариант за пациенти със симптоми, нуждаещи се от тестване, остават най-натоварените болници. От Александровска болница казаха, че при тях отделението вече е пълно. Тестове обаче се правят в инфекциозното отделение на ВМА, както и в други големи лечебни заведения като "Пирогов". В частната "Софиямед" платени тестове ще се правят в последния почивен ден от празниците – 20 април.

mediapool.bg