Кламер БГ - Новини: Фандъкова: Пълно е със софиянци на Банско и по морето

Фандъкова: Пълно е със софиянци на Банско и по морето

България

|
Съб, 18 Апр 2020г. 15:48ч.
Фандъкова: Пълно е със софиянци на Банско и по морето

Пълно е със софиянци на Банско и в морските курорти, поради което се готви много сериозен контрол при влизането обратно в столицата в края на празничната 4-дневка.

Това стана ясно от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова в събота.

"Чувам, че има много софиянци в Банско. Защо трябваше да си разменяме вирусите? До скоро Банско беше под карантина. Защо трябваше да си причиняваме това. Моето притеснен е сериозно във връзка с връщането от цялата страна. Чуваме по морето има много софиянци, които най-вероятно ще тръгнат да се връщат. Искам да предупредя всички. Аз разговарях с министъра на вътрешните работи и с директора на СДВР контролът на влизането също ще бъде много сериозен. И така трябва да бъде. Със сигурност ще има затруднения при влизането и имам уверението от полицията, че проверките ще бъдат сериозни", заяви Фандъкова.

В същото време според БНТ центърът на Банско е пуст преди Великден. Кметът на града Иван Кадев е заявил пред националната телевизия, че със сигурност има хора, които са дошли за празниците в града, но броят им не е голям. Служителите на КПП-тата също уверяват, че през последните два дни не се е увеличил броят на влизащите в града. Рядко по улиците в града могат да се видят автомобили с регистрации, които не са местни.

Според Фандъкова засега няма основания да бъде допълнително ограничавано движението в столицата, за да може хората да ходят на работа, да пазаруват, да отидат до аптеката.

Втори ден София е затворена за влизане и излизане на автомобили, както и за междуграския автобусен транспорт.

В полунощ на 17 април властите въведоха строги ограничения на движението от и към столицата заради хилядите автомобили, които напуснаха столицата за Великденските празници в сряда и четвъртък.

Според БНР и в събота много водачи са използвали разрешения прозорец за напускане на София - между 6 и 8 сутринта. Част от шофьорите обяснявали, че отиват до близките населени места, основно в Софийска област. Въпреки това обаче колите масово били връщани от полицаите на КПП на София.

"От наша страна всяка декларация ще бъде проверена и всеки, който е декларирал неверни данни, ще си понесе съответната отговорност. В декларациите тези, които пътуват в посочения часови диапазон, посочват, че отиват по работа. Караме ги да напишат и телефон на работодателя. Преценяваме дали на момента да се обадим на работодателя, дали в последствие да проверим има ли трудов договор", каза пред БНР зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

От МВР не изключват на Великден много хора да направят отново опит да излязат извън София заради празника. Най-сериозно обаче се очаква да бъде движението в понеделник - 20 април. Тогава на входовете на столицата вероятно ще се образуват сериозни колони от автомобили. Тези обаче, които са излъгали, че напускат града по работа и нямат адресна регистрация в града, е възможно да не бъдат допускани да влязат в столицата.

Спокойна е обстановката в двата блокирани квартала на София – "Филиповци" и "Факултета", информира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Там не са регистрирани инциденти или напрежение през изминалата нощ.

Според новите мерки софиянци, които пътуват с личните си автомобили за работа, ще могат да преминават през КПП между 6 и 8 ч. сутрин, както и между 18 и 20 ч. вечер.

Изключение от забраната за пътуване се прави само за:

- товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършване на транспорт;

- автомобили със специален режим на движение;

- автомобили, които превозват граждани за лечение, като в декларацията трябва да се посочи лечебното заведение, където е насочен пациентът;

- автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;

- автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК дружествата, кабелните и мобилните оператори и ТВ компаниите;

- служебни автомобили, които превозват работници, като в декларацията трябва да се посочи фирмата - работодател, както и мобилен телефон на управителя.

Към обяд бе сравнително спокойна обстановката и по пропускателните пунктове на повечето от областните градове у нас.

Към 10 часа трафикът по граничните пунктове на страната е нормален, съобщиха от МВР.

На границата с Република Турция на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е нормален за товарни автомобили. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси.

mediapool.bg