Кламер БГ - Новини: Часове преди вота – не всички машини за гласуване са доставени

Часове преди вота – не всички машини за гласуване са доставени

България

|
Съб, 25 Май 2019г. 16:37ч.
Часове преди вота – не всички машини за гласуване са доставени

Има проблем с доставките на машините за гласуване за вота за европейски парламент в неделя, стана ясно след извънредна среща между Централната избирателна комисия (ЦИК), МВР и фирмата-доставчик на устройствата – „Сиела Норма”.

По-рано председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви, че е получила съобщение от фирмата, че техниците им били „арестувани” и чакат часове наред, за да инсталират машините по места. Проблемът идва оттам, че предварително съставени графици за доставка са променени от МВР.

„Продължават проблемите с полицията. Почти всички техници са "арестувани" и чакат. Ще пропадне инсталирането. Това ми пишат, така че тук нашите успокоителни разговори как всичко е добре, това е съобщение на моя телефон. Второ съобщение от Тодоров (шефът на „Сиела” б.р.), аз сега ще помоля да ни пишат писма, както се общува, а не да ни пращат съобщения. Това не е начин на кореспонденция. Ние не си пишем поздравления”, заяви Стоева, цитирана от БНР.

Според шефа на националната полиция Христо Терзийски униформените просто изпълнявали анагжиментите си по охрана на избирателните секции.

„На много от местата вашите техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6.00 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане при условие, че не са отворени самите секции”, заяви той.

„Този график, за който ние не знаем, никой не ни е уведомил, може би е идеален. Просто ни притеснява това, че до 12, 13, 14, 15 и 16 часа дори, на много от местата хората трябва да седят и да чакат”, каза в отговор Тодоров.

След срещата ЦИК излезе със становище, че пробемите с доставка на машини са единични. В Костенец няма да бъдат доставени две от машините, причината е липса на техник. Едно устройство по-малко ще бъде доставено в един от софийските райони.

„В крайна сметка оценката е, че тръгва сравнително добре днешният ден, с една добра стиковка. Ако имаме желание и воля нещата да се случат, то ще се случи”, заяви след срещата секретарят на ЦИК Севин Солакова.

По план за вота трябваше да бъдат доставени 3 000 машини.

mediapool.bg