Кламер БГ - Новини: Цветанов: Доган залага на стабилността, а не на тесни политически интереси

Цветанов: Доган залага на стабилността, а не на тесни политически интереси

България

|
Пет, 21 Дек 2018г. 17:27ч.
Цветанов: Доган залага на стабилността, а не на тесни политически интереси

"За пореден път Ахмед Доган залага повече на стабилността на държавата, а не на тесните политически интереси. Това, което ние разчитаме, е, че днес държавата не се нуждае от предсрочни избори". Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в петък пред Нова телевизия новогодишното слово на почетния председател на ДПС "пред елита на ДПС" (според съобщението на партийния сайт), в което Доган настоява за програмно правителство, подкрепяно от всички партии в НС вместо предсрочни избори.

Цветанов не се съгласи с тезата за програмно правителство, защото и сега си имало стабилно мнозинство между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Отбеляза обаче, че при много пъти в парламента е постиган консенсус с опозицията.

По-рано същия ден Цветанов коментира пред репортери, че при гласувания в Народното събрание ДПС се държат по-национално отговорно в сравнение с БСП.

"Ахмед Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет - имаме парламентарно мнозинство", заяви Цветанов.

По-нататък той обясни как схваща речта на Доган и даде да се разбере, че практически няма разминаване между посланието на почетния шеф на ДПС и реалната ситуация.

"И това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така също и в света, всяка една държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има тази стабилност. Вие знаете, че в не малка част от законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията, което показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо че са в опозиция в днешния парламент", каза Цветанов.

ДПС имат повече национално отговорно поведение, отколкото БСП

"Друг е въпросът, че ДПС имат може би повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото БСП. Вие знаете, че в много от случаите за дадени решения БСП много рязко се разграничава от политическите решения, които са на европейските социалисти. Докато в ДПС, както на национално ниво, така също и на европейско като членове на либералите, знаете в АЛДЕ това, което се взима като решение, то става в общи линии за изпълнение навсякъде във всяка държава членка, която има своите представители в АЛДЕ. ГЕРБ по същия начин кореспондираме с решенията на ЕНП, и аз съм убеден, че в следващите европейски избори много е важно какъв ще бъде резултатът на системните партии и на тези сериозни политически семейства. Да вярваме, че Сергей Станишев ще бъде човекът, който действително ще може да промени подхода и да върне проевропейската визия на БСП за България", обобщи Цветанов.

"Доган заявява ясно, че днес не се нуждаем от предсрочни избори. Смятате ли, че Румен Радев е способен да направи служебен кабинет, който да е надпартиен и да не търси реваншизъм заради лично его?", запита по-късно той пред Нова тв.

Слабост на управляващите е комуникационната им стратегия

Като слабост на управляващите Цветанов определи комуникационната стратегия: "Комуникационната стратегия на правителството е слаба, слаба е и на парламента. Много са политиките, които успяхме да реализираме, но не бяха представени по най-добрия начин, оставихме се в коментари на хора, които са извънпарламентарна опозиция".

С "Обединени патриоти" е по-добре отколкото с РБ

AnchorЦветанов отчете, че коалицията с "Обединени патриоти" е по-добра от тази с Реформаторския блок при кабинета "Борисов 2".

"Обединените патриоти казват каквото мислят, а в Реформаторския блок едно мислят, друго правят", поясни той.

Цветанов разкритикува БСП: "До 15 декември 2015 г. БСП бяха инициатори на по-бързото приемане на Истанбулската конвенция. Заиграха се с човешките страхове. Аз не видях визията на БСП за Европа".

"През цялата година имаше подобни напрежения - протестите за Странджа, протестите на майките на деца с увреждания. Единствената институция, която успя законодателно да реши въпроса на майките на децата с увреждания, беше парламентът. По всяко време се чуват различни мнения и се търсят възможности финансово да бъдат обезпечени тези политики", каза Цветан Цветанов.

Той е убеден, че мнозинството има необходимата обществена подкрепа и евроизборите ще бъдат добър атестат за тези думи на Ахмед Доган. Според него ГЕРБ ще има добър изборен резултат, защото демократично мислещите граждани осъзнават важността да сме част от силна и солидарна Европа.

"Има ли здраве, всичко друго може да се постигне. Желая на всички колеги в парламента да бъдат живи и здрави и да бъдем малко по-човечни", завърши той.

mediapool.bg