Кламер БГ - Новини: Правителството ще предложи покупката на изтребители F-16

Правителството ще предложи покупката на изтребители F-16

България

|
Пет, 21 Дек 2018г. 18:56ч.
Правителството ще предложи покупката на изтребители F-16

Правителството ще предложи на Народното събрание да бъдат купени от САЩ нови изтребители F-16 - блок 72 "Вайпър" (Viper), които се произвеждат от американската компания “Локхийд Мартин" (Lockheed Martin).

Освен това кабинетът ще предложи на парламента възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна, като така на практика условията ще бъдат променени в хода на проекта.

Това е записано в доклада до Министерския съвет на военния министър Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, който бе представен в петък вечерта и предстои да бъде разгледан от Министерския съвет след двуседмично междуведомствено съгласуване.

В характерния си стил на "секретност" от МО публично не аргументираха подробно избора, но военният министър Красимир Каракачанов обясни, че при две от трите оферти допълнителното оборудване и въоръжение ще доведат до сериозно поскъпване. От доклада стана ясно, че офертата на САЩ тепърва ще се договаря и изяснява, но в американското предложение е включено цялото оборудване, докато при другите ще се наложат допълнителни договори с трети страни.

Американската оферта към момента надвишава заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС, но от доклада се разбира, че и другите предложения едва ли ще влязат в нея.

"Имахме два варианта: или да спрем проекта и да започнем отначало, което означава да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички параметри, необходими да оформим окончателното становище и да предложим договор", каза военният министър Красимир Каракачанов.

Основният конкурент на американската оферта бе предложението на Швеция и СААБ (SAAB) за "Gripen". За да увеличат шансовете си, те предложиха вместо 8 да продадат на България 10 изтребители за същите пари, но с намалено оборудване. Освен това за придобиването на допълнителни способности за самолетите ще се наложат нови договори.

Третата оферта – на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), на практика бе изключена от състезанието, след като различни представители на правителството коментираха, че страната ни иска да закупи нови машиним, и това се потвърждава в доклада.

И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна, като нужните разходи са различни.

Изборът на американското предложение бе предизвестен, след като преди няколко дни с уговорката, че не се меси, премиерът Бойко Борисов обясни, че F-16 "са значително по-добри от всички останали самолети, които се предлагат.

Американският държавен секретар Майк Помпео посочи по-рано тази седмица, че САЩ са готови да "нагодят окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16 към бюджетните и оперативни изисквания на България".

Крайните условия ще бъдат договорени в рамките на междудържавни преговори между двете страни.

Офертата на Швеция също се оказва над бюджета

От доклада на двамата министри става ясно, че двете групи, които са работили по подготовката на проекта не са получили "достатъчна информация" от кандидатите за проекта и не може да се направи "обективно сравнение на оперативната и ценовата ефективност на сравняваните предложения".

Според ползваната от българските екипи методология предложението на Швеция е с най-висока оценка за оперативна ефективност, а предложението на САЩ за срок на експлоатация.

Предложението на Италия за употребяван самолет Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.

От доклада обаче става ясно, че закупуването на нови изтребители "Gripen" също ще надхвърли бюджета, ако към тях се добави цялото изисквано оборудване и въоръжение.

Швеция е предложила три варианта на България – за 8 изтребителя, за 9 и за 10. При втория вариант обаче е намален пакетът от функционално оборудване, а при третия - и обемът на резервните части и консумативи.

Швеция е поставила акцента върху предложение за самолет, оборудван за операция Air

Policing – охрана на въздушното пространство.

За останалото въоръжение и оборудване за довеждане на самолета до "многофункционален“, българската страна трябва да придобие по отделни договори съответните лицензии, стойността на които не е включена в общото ценово предложение.

Плюсове и минуси на американската оферта

Предимство на американската оферта е, че САЩ не се нуждаят от придобиването на допълнителни лицензи и оборудване от трети страни, което не отнася за другите две оферти.

САЩ обаче са потвърдили офертата си за еднократно заплащане на целия пакет, а българската страна настоява за разсрочено плащане. Американците са заявили, че са готови в хода на преговорите да свалят исканата цена. Тогава може да се търси и конкретна схема за заплащането.

"Американското законодателство е такова, че не предоставя доста голяма част от информацията преди да бъдат избрани и да започнат директни преговори правителство-правителство“, обясни военният министър Красимир Каракачанов.

Според неофициална информация американската оферта е била с около 300 млн. долара над бюджета. Както се вижда обаче, от "Локхийд Мартин" демонстрират готовност да отговорят на българските изисквания – както да намалят цената, така и да ускорят процеса по производство.

Швеция от своя страна е обявила готови схеми за разсрочено заплащане.

Швеция и Италия обвързват доставката на самолетите с договори с трети страни за оборудване, лицензи и разрешения. Стойността им обаче не е включена в ценовите предложения.

Ако бъде избран Eurofighter, българската страна трябва да закупи ракети "въздух-въздух“ за малки дистанции (в допълнение на включените в предложението) и ракети "въздух-въздух“ за средни дистанции.

В случай, че бъде избран Gripen, България трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух“ за малки дистанции и ракети "въздух-въздух“ за средни дистанции.

Според предоставена от европейски консорциуми за производство/продажба на ракети "въздух-въздух“ в подкрепа на предложението на Швеция, стойността за придобиване на самолетите, въоръжението и допълнителното оборудване би превишила рамката от 1.5 млрд. лв.

"Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник. Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ“, коментира Красимир Каракачанов.

От "Локхийд Мартин" признаха по-рано, че няма да могат да доставят първите самолети до две години, както иска България, но после казаха, че са готови да ускорят процеса по производство.

В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

За голямо предимство на тази оферта се смята стратегическото партньорство със САЩ, с които и в момента използваме съвместни авиобази на българска територия.

Плановете на правителството

Плановете на правителството са първо да бъдат закупени най-малко 8 изтребители за 1.8 млрд. лева с ДДС, а на последващ етап още толкова.

Към момента обаче не се знае кога точно ще се пристъпи към втората покупка. От военното министерство признават, че това вероятно няма да стане в близко или средно бъдеще.

Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка.

После назначеното от президента Радев служебно правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Gripen".

След като новото правителство провери проекта, на практика го рестартира, като се включи и оферта за нови изтребители F 16.

Към момента проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Той обаче ще трябва отново да влезе в парламента, а не се знае каква ще е позицията на останалите коалиционни партньори и опозицията.

mediapool.bg