Кламер БГ - Новини: Цацаров предложи Гешев за главен прокурор

Цацаров предложи Гешев за главен прокурор

България

|
Пон, 22 Юли 2019г. 16:55ч.
Цацаров предложи Гешев за главен прокурор

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е номиниран за поста на началника си Сотир Цацаров. Кандидатурата му бе издигната в понеделник от цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) – 11 човека заедно с Цацаров. Така практически играта приключва, тъй като другият, който може да номинира кандидат за главен прокурор, е правосъдният министър Данаил Кирилов, който вече декларира, че няма да се възползва от това си правомощие.

Сред другите поддръжници на Гешев са бившият шеф на националната следствена служба Евгени Диков, както и прокурорите Пламен Найденов, Калина Чапкънова и Гергана Мурафова.

В началото на април Гешев заяви, че е 99.9% сигурен, че няма да се кандидатира за главен прокурор. Не е ясно кое е мотивирало обрата в позицията му, но по всичко личи, че изборът за нов главен прокурор ще е надбягване с един кон – и то белязан.

Говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева съобщи, че преди заседанието, на което гласуваха номинацията, са имали среща с Гешев, на която той дал съгласието си.

Гешев започва кариерата си като следовател, след това работи в Софийска градска прокуратура, а през 2016 г. оглави специализираната прокуратура, на която след законодателни промени бе прехвърлена корупцията по високите етажи на властта. От миналата година Гешев е зам.-главен прокурор, поканен на поста лично от Цацаров.

Машева мотивира номинирането на Гешев за главен прокурор с работата му начело на Специализираната прокуратурата и високата оценка за нея в последните доклади на Европейската комисия. В подкрепа на това бяха цитирани конкретни операции на спецпрокуратурата – предимно съвместни с чужди служби, освен това бяха цитирани благодарствени адреси, изпратени до Гешев.

Членовете на Прокурорската колегия на ВСС изтъкват и доброто взаимодействие на Иван Гешев с други институции, високите му нравствени качества и политическа независимост.

"Πpeдлoжeният ĸaндидaт дeмoнcтpиpa гoлямa cтeпeн нa нeзaвиcимocт и yмeниe дa ycтoявa нa нaтиcĸ – пpимep зa тoвa ca внeceнитe oбвинитeлни aĸтoвe cpeщy лицa oт влacттa. Длъжнocтитe мy дoceгa ca гapaнции, чe пpитeжaвa във виcoĸa cтeпeн иcĸaнитe пpoфecиoнaлни и нpaвcтвeни ĸaчecтвa", oбяви Дaниeлa Maшeвa.

Тя информира, че Прокурорската колегия на ВСС е проучила cигнaлитe cpeщy Гeшeв, вĸлючитeлнo зa нeдeĸлapиpaн ĸoнфлиĸт в дeлoтo срещу бившия кмет на софийския "Младост" Десислава Иванчева, и пpoвepĸaтa ycтaнoвилa, чe липcвaт пpeдпocтaвĸи зa cъмнeния, чe зaм.-глaвният пpoĸypop e ypoнил пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт или e злoyпoтpeбил c пpaвoмoщиятa cи.

През последните години той се прочу с не една и две "брилянтни" акции и дела. Гешев бе централно действащо лице в показната операция по ареста на Ивaнчeвa и заместничката ѝ Билянa Πeтpoвa, за който вече е сезиран Съдът по правата на човека в Страсбург.

През май т. г. стана известно, че Иван Гешев е свързан с основния свидетел срещу Иванчева - строителния предприемач Александър Ваклин. Жената, с която Гешев живее, има обща фирма със съдружник на Ваклин, който отрече да я познава. Тази връзка обаче компрометира обективността на действията на разследващите по казуса, особено като се има предвид, че Иванчева, Петрова и посредникът за подкупа Петко Дюлгеров получиха рекордно големи присъди на първа инстанция.

Гешев е наблюдаващ прокурор по делото за "кражбата на века" – източването на Корпоративна търговска банка. То е известно най-вече с невъобразимия си обем материали и папки, целящи да докажат вината на бившия собственик на фалиралата банка Цветан Василев, което не е ясно дали ще се случи, включително защото делото е така замислено, че да отнеме години.

Междувременно от гражданското движение "БОЕЦ" обявиха,че започват подписка в подкрепа на внесената от тях на 12 юли гражданска номинация на следователя бунтар Бойко Атанасов за главен прокурор. Тази инициатива е подкрепена от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", Сдружение "Зелен Младост",

ГД "Ние, гражданите", Гражданско обединение за демократични инициативи в Монтана и гражданското сдружение "Свети Георги Победоносец" от Сливен.

Подписи в подкрепа на инициативата ще се събират на хартиен носител, ще бъде активирана и електронна подписка за българите в чужбина и за всички, за които този формат е по-удобен.

*Очаквайте подробности.

mediapool.bg