Кламер БГ - Новини: Нов главен прокурор може да се избере следващото лято

Нов главен прокурор може да се избере следващото лято

България

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 12:47ч.
Нов главен прокурор може да се избере следващото лято

Атанас Славов. Снимка: БГНЕС

Лятото на 2024 г. е реалистичният срок за евентуален избор на нов главен прокурор. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Атанас Славов.

В момента начело на държавното обвинение е Борислав Сарафов, който бе заместник на предишния началник Иван Гешев. След като Гешев бе уволнен от Висшия съдебен съвет Сарафов пое поста, но временно.

Наред с това обаче управляващите обявиха намеренията си за промени в конституцията. Ако те бъдат приети, ще се променят начинът на избор на членове на ВСС, както и на самия главен прокурор. Затова очакването е, че процедура ще бъде открита едва след като депутатите приключат с ремонта на законодателството.

"Това е реалистичното с оглед на преструктурирането на ВСС и това, че ще имаме отделен прокурорски съвет, който ще изберен главен прокурор, така че реалистично избор на нов главен прокурор преди лятот няма как да се случи. тосет процесът ще започне според мен лятото на другата година", заяви Славов.

Гешев бе единственият главен прокурор през последните трийсетина години, който бе уволнен. Той прекара три години на поста, през които не започнато нито едно значимо дело за корупция, още по-малко пък постигната осъдителна присъда. Накрая бе уволнен заради уронване на престижа на съдебната власт с констатацията, че в парламента има "политически боклук". Това обаче бе само формалният повод. Преди това ГЕРБ и ДПС дадоха знак, че не желаят Гешев на поста. Той пък се опита да си отмъсти, намеквайки, че ще повдигне обвинения на Бойко Борисов по делото "Барселонагейт", за което през предишните три години упорито си мълчеше.

mediapool.bg