Кламер БГ - Новини: ЦИК показа бюлетината за евроизборите с новата номерация на преференциите

ЦИК показа бюлетината за евроизборите с новата номерация на преференциите

България

|
Четв, 02 Май 2019г. 16:20ч.
ЦИК показа бюлетината за евроизборите с новата номерация на преференциите

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образецa на интегралната бюлетина за предстоящите на 26 май евроизбори. Тя ще е първата, в която партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Досега и партиите, и преференциите бяха номерирани от 1. Това водеше до т.нар. феномен"15/15" - когато избиратели погрешно гласуват с преференция за кандидата от листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината. Решението за въвеждане на новите правила беше взето при промените в Изборния кодекс (ИК) през февруари.

В бюлетината има общо 27 партии, коалиции и независими кандидати. Запазва се и опцията „не подкрепям никого“.

Комисията е утвърдила и как ще се сгъва бюлетината, за да се гарантира тайната на вота на всеки избирател, съобщава БГНЕС.

Нямало да има проблем с машинното гласуване

Жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу търга за наем и поддръжка на машините за гласуване забави подписването на договора за доставката на устройствата с единствения кандидат, допуснат до процедурата - "Сиела Норма“ АД, която доставя машините за изборите откакто има такъв вот. Във вторник съдът е отхвърлил жалбата, подадена от "Българските машини за гласуване“.

В момента тече допълнителна процедура по машинно гласуване, а устройствата трябва да бъдат сертифицирани от Софийския университет и БАН.

Според ЦИК обаче има достатъчно време за проверка на софтуера. "Той ще бъде качен на машините към 15 май и до доставката до 25 май е срокът, в който трябва да бъдат сертифицирани и одитирани машините, заедно със софтуера. Това ще бъде извършено от специалисти“, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на пресконференция.

Вече е ясно и кои ще са 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване. Списъкът с тези секции е публикуван и може да бъде изтеглен тук.

До 4 май пък ще бъде прието и решение за местата и броя на секциите извън страната.

До 11 май българските граждани могат да подават заявления за издаване на удостоверения за гласуване на друго място и по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът за избирателите с увреждания, които искат да гласуват в подвижна секция.

mediapool.bg