Кламер БГ - Новини: Масово отравяне на пчели в Плевенско

Масово отравяне на пчели в Плевенско

България

|
Четв, 02 Май 2019г. 18:53ч.
Масово отравяне на пчели в Плевенско

Над 5000 пчелни семейства в Плевенско са изтровени в резултат на безконтролно пръскане с пестициди от страна на земеделските стопани и на арендаторите, алармира Българското национално радио.

Областната дирекция "Земеделие" прави проверка по сигнали на пчелари за умрели пчели.

"Гледката наистина е жестока. В Долна Митрополия например пчеларят Мирослав Маринов казва, че улиците са осеяни с умрели пчели, а само неговите съсипани кошери са 300", предаде БНР.

В събота пчеларите от Плевен ще протестират пред областната администрация.

"Първо бяха отровени в овощни градини в Пелово, Долна Митрополия, Биволаре, Одърне, Бреница, Тръстеник. Някои от пчеларите не съобщават, защото процедурите по установяване на виновника са продължителни и сложни. Пробите, които се изпращат за анализ, плащането им се поема от пчеларя и това възпира, тъй като те са около 400-500 лева", каза председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев.

"През Великденските празници продължи интензивно пръскането в нарушение на наредби и закон. Основно правило в Растителна защита е да не се пръска по време на цъфтеж. Пръсканията бяха през деня, без да се предупреждават пчеларите", добави той.

"Числото на отровените пчелни семейства е доста голямо и затова ние протестираме", посочи още доц. Маринов, цитиран от БНР.

За четвърта поредна година се подава сигнал за отравяне на пчели от земеделци, има и дела, но санкционирането е трудно.

"Смъртността на пчелите от Северезападна България до Добруджа и от Бургаско до Пловдивско говори за системен проблем и провал в правенето на политика в МЗХГ. Липсата на наказания и на глоби за зърнопроизводители, които пръскат без предупреждение или в грешните часове, са причина за кризата в българското пчеларство", коментира кандидататът за евродепутат от "БСП за България" Момчил Неков.

"Масовото изтребване на пчелите тази година обрича стотици българи на още по-тежко икономическо състояние, защото те няма да успеят да произведат и реализират мед", каза още българският представител в Комисията по земеделие в ЕП. Неков изтъкна, че в Европа се утвърждава използването на пестициди, които са безвредени за пчелите, но явно някой у нас има интерес те да не се ползват или популяризират.

"Смъртност поради пръскане от Плевенско до Добруджа и из Южна България говори само за едно - "политика на парче и паричка". Ако не се вземат мигновени мерки, скоро в България няма да се произвежда български пчелен мед", каза още Неков. "Като докладчик по темата Пчеларство в ЕП, аз заставам зад българските пчелари и подкрепям техните действия и протести във връзка с масовото отравяне на пчелите, както съм го правил през целия си мандат като евродепутат", завърши Момчил Неков.

Миналата година Европейският парлмент прие Доклада за пчеларството, в който бяха включени мерки за по-добро финансиране, за справяне с наличието на фалшив мед на пазара и с проблемите с етикетирането, както и за запазване на разнообразието от регионални видове пчели. В този доклад, както и в приетия документ за пестицидите, Момчил Неков предложи мерки за справянето с проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смърността и тровят пчелите.

mediapool.bg