Кламер БГ - Новини: Хакерът Кристиян Бойков: Чиновници свалят пиратски софтуер, филми и порно

Хакерът Кристиян Бойков: Чиновници свалят пиратски софтуер, филми и порно

България

|
Пет, 06 Дек 2019г. 18:12ч.
Хакерът Кристиян Бойков: Чиновници свалят пиратски софтуер, филми и порно

Държавни служители от "Информационно обслужване" и министерствата на отбраната и на транспорта са сваляли пиратски софтуер, филми и порно. Това твърди компютърният специалист Кристиян Бойков, обвиняем за хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха личните данни на над 5 млн. българи. В момента той е на свобода срещу подписка. Твърденията се появиха в личния му фейсбук профил ден, след като апелативният спецсъд остави за постоянно в ареста собственика на фирма "ТАД-Груп", в която Бойков работи.

"Градивно пиратство". Така соченият за хакер определя действията на чиновниците. Той обяснява, че е стигнал до данните чрез софтуер, който прави мониторинг на популярната програма за сваляне на торенти Bittorent. По този начин може да се установи откъде какво е теглено като се проследят IP-адресите. Бойков уточнява, че софтуерът не е негов, а на руска компания, която се занимава с авторските права на компании от киноиндустрията.

"Наистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове, или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места", пише Бойков.

Той посочва, че за произволен период от 30 дни от "Информационно обслужване" е теглен пиратски софтуер на Майкрософт, Гугъл, както и платена версия за програмиране.

"Става по-интересно, от други държавни събнети, част от AS12564 Council of Ministers (включително прокуратурата и съдилищата), се свалят пиратски версии на VMware vCenter и VMware Workstation Pro, който се използва за виртуализация на машини. А какво ще виртуализират? Е как... цели 5 различни пиратски версии на Microsoft Windows Server 2008, 2012 и 2016 – RTM и Standard, за да си правят активни директории и да си хостват готините системи. За чиновниците пък свалят всякакви варианти на Microsoft Office пакет – 2007, 2013, 2016 и прочие, като се абстрахирам от всякаквото готино порно, което явно консумират - транс, гей, хентай, че даже и "примиъм порно" и пиратските игри, които не са никак малко", пише Бойков.

Той посочва, че наред с масовото теглене на пиратски софтуер, държавата редовно обявява обществени поръчки и харчи пари за лицензиран.

"Пратете им НАПаджиите да им запечатат кабинетите и да ги глобят... Както го правят с всички нормални български компании и предприятия. Да няма двоен аршин, налЕ", пише той.

mediapool.bg