Кламер БГ - Новини: Финансовият министър даде заден за апокалиптичните прогнози

Финансовият министър даде заден за апокалиптичните прогнози

България

|
Четв, 16 Март 2023г. 14:11ч.
Финансовият министър даде заден за апокалиптичните прогнози

Снимка: БГНЕС

Очевидно стресната от бурната обществена реакция и приказките за фалит на държавата, в четвъртък финансовият министър Росица Велкова смекчи прогнозите си за бъдещ апокалипсис. Пред БНТ тя заяви, че държавата не е пред фалит и няма опасност от промяна на фиксирания курс на лева към еврото.

Ден по-рано тя твърдеше, че има такава теорeтична възможност. Сценариите за евентуален провал на валутния борд и теглене на заем от МВФ бяха очертани в доклад на МФ до Министерския съвет, за който нямало нагласа да става публичен. В сряда обаче изводите му бяха публикувани от няколко медии. Часове по-късно Велкова даде пресконференция, на която обяви, че бюджетният дефицит трябва рязко да се съкрати, защото в противен случай има опасност на международните капиталови пазари България да не набере необходимия обем дълг, поради което ще се наложи да търси заем от Международния валутен фонд.

Още в сряда вечерта Българската народна банка, в отговор на въпроси на БТА, заяви, че няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са "некомпетентни и безотговорни". "Международните валутни резерви на БНБ (които обезпечават левовете в обращение, б. р.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни", казаха от централната банка.

Беше извадено от контекст

Пред БНТ финансовият министър коментира, че цитатите от доклада на ведомството й били извадени от контекст. Тя увери, че нямало нужда от намеса на МВФ, нито пък от теглене на нов дълг.

"Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Велкова.

Велкова коментира още, че са възможни негативни последици само ако бъдат запазени тенденциите бюджетният дефицит да е висок. Затова служебният кабинет предлагал съкращаване на разходи и дефицит от 3%.

Не участваме в кампанията

Велкова отрече и обвиненията, че с изявленията си МФ се включи в предизборната кампания, повтаряйки тезите на ГЕРБ за лошото финансово състояние на държавата.

"Не целим да изпращаме послание към политическите партии. Моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че ние съгласно закона до края на месец април трябва да внесем проект на закон за бюджета за 2023 г., както и да изпратим в Брюксел тригодишна бюджетна прогноза", обясни тя.

Състоянието на бюджета

Състоянието на бюджета наистина е проблематично заради взети поредица от погрешни решения. Ако новото Народно събрание не вземе спешни мерки, опасността от прекомерен дефицит е сериозна. Сред Георги Ангелов, старши икономист на "Отворено общество", най-голямата грешка са огромните компенсации за цената на тока, раздадени на бизнеса на калпак. Сега тези милиарди можеше да са в държавния "Български енергиен холдинг", да се преведат като вноска в бюджета и да решат проблемите му. Самата Велкова призна, че официалните данни на НАП са за небивал ръст на печалбите на бизнеса през 2022 г. Основата на облагаемата печалба на корпоративния данък е нараснала през 2022 г. с 10 млрд. лв., при положение че тя обикновено нараства с 1-2 млрд. лв. "Това е рязък скок и означа, че има сектори, които са субсидирани повече и на места са се генерирали свръхпечалби", каза Велкова.

mediapool.bg