Кламер БГ - Новини: Украинският президент се срещна и с лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Украинският президент се срещна и с лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

България

|
Четв, 06 Юли 2023г. 20:36ч.
Украинският президент се срещна и с лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Зеленски се срещна и с представители на ПП-ДБ, сн.

Украинският президент Володимир Зеленски се е срещнал и с лидерите и представители на партиите ГЕГБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС, стана ясно предимно от техни постове във Фейсбук. Видно от публикуваните снимки това е станало по време на срещата му в Националния исторически музей в "Бояна" с общественици и журналисти, където са били и председателите на тези парламентарно представени политически сили.

"Чувството да видиш приятел винаги е много хубаво. Да видиш смел човек, който се бори за своя народ, е удивително. Днес моят приятел Зеленски ни даде отново възможност да покажем, че България е значима, стабилна европейска страна, на която може да се разчита, защото ценности като свобода, независимост, смелост, справедливост са само част от ценностите, които българите притежават и споделят с другите европейски държави", написа съпредседателят на "Продължаваме промяната Кирил Петков в социалната мрежа.

"Днес беше един от дните, в които си казах, че трудностите със съставянето на настоящето правителство, имат смисъл и заради облика на България пред света", допълва бившият премиер.

"Бъдещето на Украйна, нейната сигурност и европейската сигурност са в НАТО и Европейския съюз. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на целия регион. Това заявих по време на срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски в София", отбеляза и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук, а от снимките е видно, че е присъствал и лидерът на СДС Румен Христов и депутати от коалицията .

"Подчертах, че като партия с категоричен евроатлантически профил, ГЕРБ ще продължи да подкрепя Украйна в борбата с руската агресия и сме изцяло солидарни с болката на украинския народ. Доказателство за нашата солидарност са и действията на ГЕРБ през последните дни в Народното събрание по отношение на предложенията за по-бързо обновяване на оръжейните запаси на България, както и идеята за продажба на оборудването от АЕЦ "Белене" на Украйна, пише още най-дълго управлявалият премиер в последните години.

Той е припомнил на Зеленски, че ГЕРБ е била първата партия в България, която осъди руската агресия срещу Украйна, предложи страната ни да й окаже военно-техническа помощ и постави украинското знаме в централата си от първия ден на войната.

От ДПС също информираха, че лидерът им Мустафа Карадайъ, заместникът му Йордан Цонев и депутатите Делян Пеевски и Филиз Хюсменова са с есрещнали със Зеленски.

"Ние бяхме първата политическа партия, която осъди военната агресия на Русия в Украйна и която още в първите часове на 24 февруари 2022 г. инициира приемането на специална декларация на българския парламент в подкрепа на Украйна", заявил Карадайъ.

По думите му "сега, когато целият демократичен свят е съпричастен с Украйна, е много лесно да трупаш политически активи с подкрепата си. Но в онзи момент преди почти година и половина имаше много колебаещите се политици и някои от тях предпочитат да не си го спомнят днес".

Пееввски допълнил, че "винаги в трудни моменти Движението посочва правилната посока за развитие".

Карадайъ пожелал на Зеленски в най-скоро време Украйна да стане член на НАТО и Европейския съюз и припомни, че ДПС е сред инициаторите и вносителите на днешната декларация на Народното събрание за подкрепа на влизането на Украйна в НАТО.

От "Демократична България" не са се похвалили със среща със Зеленски, но от снимките на другите партии е видно, че там е бил и съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов.

mediapool.bg