Кламер БГ - Новини: Депутатите изслушаха номинациите на ГЕРБ и БСП за шеф на Здравната каса

Депутатите изслушаха номинациите на ГЕРБ и БСП за шеф на Здравната каса

България

|
Четв, 06 Юли 2023г. 21:30ч.
Депутатите изслушаха номинациите на ГЕРБ и БСП за шеф на Здравната каса

Сн. БГНЕС

Депутатите от здравната комисия изслушаха в четвъртък двамата кандидати за управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), предложени от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "БСП за България". Това са Иванка Динева, която бе директор на Столичната здравна каса, но бе отстранена през октомври 2022 г. и е номинация на ГЕРБ, и Жени Стайкова - част от ръководството на областната болница в Ямбол и бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи, която е издигната от БСП. "Възраждане" също имаше свой претендент - д-р Тодор Хинов, член на Председателския съвет на Българския лекарски съюз и управител на различни лечебни заведения във времето. Той обаче бе оттеглен от партията на Костадин Костадинов без мотиви.

Иванка Динева обяви, че си е поставила седем краткосрочни цели. Сред тях са финализиране на преговорите със съсловните организации и осигуряване на спокойствие в системата на ниво изпълнители, доближаване на НЗОК до пациента и разкриване в касата на приемна за пациента за решаване на проблемите им. Други намерения са за осъвременяване на изискванията за сключване на договори с НЗОК; намаляване на субективния подход от страна на НЗОК към съсловните организации и при извършвания от касата контрол, както и анализ на правилата за лечение в чужбина за деца и възрастни, тъй като има голяма административна тежест и непрофесионално предоставяне на тази услуга от страна на администрацията. Създаване на допълнителни системи, контролиращи достъпа до електронното пациентско досие, е сред останалите приоритети на Динева.

За конкурента й Жени Стайкова основната цел е НЗОК да се превърне в ефективен орган за ефикасно разходване на публичен финансов ресурс. Тя смята да постигне това с ефективен мениджмънт на публичните средства, поставяне като приоритет профилактиката на болестите и промоцията на здравето.

По думите й в Европа процентът за профилактика от публичните ресурси е над 20 на сто, а в България е около 13 на сто. Ще настоявам за законодателни промени, които да направят структурата във финансирането по отделните направления близо до това в европейските страни, допълни тя. Създаване на механизъм за по-адекватно остойностяване на клиничните пътеки е друга нейна цел.

Новият управител на обществения фонд трябва да бъде избран до 12 юли. Според правилата за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала депутати. Ако двама или повече кандидати имат равен брой гласове, се провежда повторно гласуване между тях.

mediapool.bg