Кламер БГ - Новини: Три години затвор за шофьор, сгазил дете в Русе

Три години затвор за шофьор, сгазил дете в Русе

България

|
Вт, 26 Ян 2021г. 12:45ч.
Три години затвор за шофьор, сгазил дете в Русе

Шофьорът, прегазил петгодишно дете в русенския квартал "Долапите", влиза в затвора за три години. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Инцидентът стана през ноември 2019 г. Момиченцето бе прегазено, докато разхождаше куче заедно с баба си. Шофьорът избяга от местопроизшествието.

78-годишният мъж бе арестуван малко по-късно. Пред съда той призна вината си и първоначално бе осъден на 3 години затвор. След това апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата с година. С решението на ВКС наказанието остава 3 години като мъжът е лишен от право да управлява МПС.

ВКС отхвърля жалбата на шофьора, в която се посочва, че бягството от мястото не следва да утежнява наказанието му. Те посочват, че още на първа инстанция той е признал вината си и за това и получил намалена присъда.

"Ако е желаел да спори по възможността за възприемане или не на определено съставомерно фактическо положение, отразено в обстоятелствената част на обвинителния акт, то деецът и поддържащият позицията му защитник не е следвало да искат преминаване в диференцираната процедура (водеща до намаляване на наказанието с 1/3), а да доказват правотата на претенцията си в един пълноценен съдебен процес", пишат съдиите.

ВКС не е съгласен и че шофьорът е бил осъден по-строго, за да се удовлетвори обществото. Адвокатът на шофьора твърди, че бабата е оставила детето да се разхожда само и то е навлязло внезапно на пътното платно. За съда този въпрос е без значение.

"Детето е обект на преценка с оглед неговото самостоятелно движение – както предвид поведението на водача, така и предвид неговото собствено такова", пишат съдиите.

Те посочват още, че камионът не е преминал технически преглед, а шофьорът не се е явил на тест за психическа годност.

mediapool.bg