Кламер БГ - Новини: Нова тв продължава да чисти кадри на Домусчиеви

Нова тв продължава да чисти кадри на Домусчиеви

България

|
Вт, 26 Ян 2021г. 14:07ч.
Нова тв продължава да чисти кадри на Домусчиеви

Новите собственици на Нова тв продължават да се разделят с ръководни кадри в медията, които бяха назначени от предишните собственици - братята Кирил и Георги Домусчиеви. Миляна Велева вече не е директор "Новини и актуални предавания" в телевизията. Постът заема Илия Дафов, който е дългогодишен кадър на Нова тв.

Това е поредната рокада в телевизията, след като по-рано този месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пусна сделките за продажбата на Нова тв и на вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски. Така "Юнайтед Груп", която вече притежава "Българската телекомуникационна компания" и търговската ѝ марка "Виваком", приключи сделката с "Адванс Медия Груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви за медийната група. За тази с "Интръст" на Пеевски още не е обявено дали е финализирана.

Велева беше първият човек, който през 2019 година отиде от свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Канал 3" в Нова тв. Това стана около месец, след като братя Домусчиеви купиха Нова тв.

Преди да иде в Нова тв Миляна Велева е работила на доста места, но най-високите ѝ ръководни позиции бяха в ТВ7, докато телевизията е управлявана от Николай Бареков и спонсорирана от Цветан Василев. След това е заемала същата позиция - директор на новините, в "Канал 3", която следваше плътно политиката на медийната група на Делян Пеевски и се държеше откровено като медия за правителствена пропаганда.

Решението на Нова тв да се раздели с Миляна Велева не е изненада. Откакто започна продажбата на телевизията, неофициално се говореше, че кадри, назначени по времето на Домусчиеви, ще се разделят с постовете си.

Точно преди седмица се разбра, че Ива Стоянова напуска телевизията заедно с братята Домусчиеви. Тогава в официалното съобщение на телевизията бе обявено, че тя сама решила да напусне. Справка в Търговския регистър показва, че тя вече е заличена като управител.

Стоянова бе водеща фигура "Канал 3", която в края на миналата година бе купена от Нова тв. Официално тя притежаваше 90% дял от "Ти Ви медия проджект", която се водеше собственик на "Канал 3" преди телевизията да стане част от "Бест Съксес Сървисис" през февруари 2020 г.

Илия Дафов, който става шеф на новините на мястото на Велева, ще управлява цялостната стратегия за развитие на новините и публицистиката в телевизията.

Професионалният път на Илия Дафов е тясно свързан с Нова тв - на сутрешния блок в медията той посвещава 13 години. Започва кариерата си през 2008 г. като репортер в "Здравей, България", а след това става редактор. В последните 5 години е продуцент на сутрешния блок.

"Изключително много се радвам, че журналист като Илия Дафов, изградил своята професионална кариера единствено в Нова тв, ще е новият главен продуцент Новини и актуални предавания. С опита, който има и уважението, с което се ползва от колегите си, вярвам, че новините и публицистиката на Нова тв ще надградят доверието у нашите зрители. Неговото назначение е част от стратегията ни да развиваме утвърдени имена, получили своя професионален опит и доказали качествата си в нашата медийна група", заяви Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп".

Иван Христов пък ще бъде новият изпълнителен продуцент на "Здравей, България". Той е част от екипа на медията от 2007 г.

mediapool.bg