Кламер БГ - Новини: Трамваите отново тръгват по "Графа", общината призовава хората да внимават

Трамваите отново тръгват по "Графа", общината призовава хората да внимават

България

|
Ср, 19 Дек 2018г. 15:31ч.
Трамваите отново тръгват по "Графа", общината призовава хората да внимават

Трамваите по линиите 10,12 и 18 от четвъртък отново ще се движат по обичайните си маршрути, които минават през централната софийска улица "Граф Игнатиев". Мотрисите по нея бяха спрени в началото на май заради мащабното обновяване на тази част от столицата.

Първоначалният срок за възстановяването на движението, съобщен от общината, беше началото на октомври. Това на практика стана повече от два месеца и половина по-късно. Вече са монтирани новите информационни табла на спирките, които показват движението на трамваите.

Улицата вече се води споделена между пешеходци, велосипедисти и градски транспорт - нивото на тротоарите беше изравнено с това на улицата. За това по част от трасето вече са поставени постоянни каменни ограничители, които да предпазват хората от минаващите трамваи. В другите части от трасето въпросните ограничители са временни. Водачите на трамваите са инструктирани да се движат по "Граф Игнатиев" с повишено внимание и ниска скорост, съобщиха от общината. И призоваха хората да внимават, когато ходят по улицата, тъй като след ремонта, релсите са станали по-безшумни.

Заради връщането на трамваите Центърът за градска мобилност започна и информационна кампания, с която да привлече вниманието на пешеходците. В последните дни по улицата се появиха и предупредителни табели, на които пише, че движението по релсите е забранено и е опасно за живота.

Въпреки връщането на трамваите ремонтът по улицата и прилежащите ѝ пространства продължава. Очаква се в следващите дни да бъдат махнати и загражденията около градината на храма "Св. Седмочисленици".

Трамвайното трасе е първият етап от ремонта на ул. "Граф Игнатиев", който официално е пуснат в експлоатация. Неговият ремонт роди и един от скандалите около обновяването на тази част от града. Той доведе до оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, който получи и обвинение за длъжностно престъпление, което потенциално би довело до щета от над 5 млн. лева.

mediapool.bg