Кламер БГ - Новини: Томислав Дончев смъмри Танева: Не трябва да говори така, но не бива и да подава оставка

Томислав Дончев смъмри Танева: Не трябва да говори така, но не бива и да подава оставка

България

|
Вт, 09 Юни 2020г. 13:45ч.
Томислав Дончев смъмри Танева: Не трябва да говори така, но не бива и да подава оставка

Земеделският министър Десислава Танева не може да говори по подобен начин, но не бива и да подава оставка, коментира вицепремиерът Томислав Дончев за изтеклите преди ден записи. На тях министърката се чува да казва на земеделски производители, че "не трябва да се хвалим какви сме измамници", защото Брюксел може да спре парите по програмата "Обвързана подкрепа".

"Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение", обясни Дончев пред Нова телевизия. Той приема версията на Танева, че думите й са извадени от контекста.

"Когато дойдат европейските одитори да те проверят, е по-добре ти преди това да си открил грешките", каза Дончев.

Преди ден Десислава Танева каза, че земеделското министерство прави много повече проверки и споделя цялата информация с Европейската комисия. По думите й изтеклият запис в сайта "Биволъ" е политическа атака, но не сподели откъде идва тя.

Министърката се обясняваше във вторник сутринта пред бТВ.

"Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме", коментира тя.

Танева отнова увери, че парите се изплащат на земеделските производители без нарушения.

"Имахме сигнали за измами и по мое решение проверките са завишени. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки", каза Танева. Близо 3500 производители са лишени от пари заради открити нередности.

"В обществото ще се получи усещане, че хората, които работят в земеделието не са достатъчно коректни, а това не е така. В никакъв случай не съм искала това да остава петно на бранша. Срещата, от която се вади записът, е за мерките за подкрепа на сектора и допълнителни средства. Даже започва за това, че и по бързата подкрепа имат по-висока ставка", казва министърът.

mediapool.bg