Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява 14 големи приватизационни сделки

Прокуратурата проверява 14 големи приватизационни сделки

България

|
Вт, 09 Юни 2020г. 13:52ч.
Прокуратурата проверява 14 големи приватизационни сделки

В прокуратурата е постъпил доклад от ДАНС за 14-те най-големи приватизационни сделки, начело с тази за несъществуващия комбинат "Кремиковци". Те са разпределени на прокурори от върховната прокуратура, които ги анализират, съобщи шефът на държавното обвинение Иван Гешев. Проверява се дали има данни за престъпления, дали давностните срокове са изтекли, преглеждат се стари дела за същите сделки.

Ако до разследвания не се стигне, прокуратурата е готова да подаде сигнали до съответните министерства, които биха могли да искат разваляне на сделките. Давност за тяхната нищожност няма, обясни Гешев.

Ако можехме да атакуваме сделки...

Това е пореден опит от последните години за "ревизия" на приватизацията. Досега всички са били несупешни. Въпреки това прокуратурата щяла да опита. Държавното обвинение няма правомощие да поиска развалянето на такива сделки. Гешев припомни, че то е било отнето при "друг главен прокурор" (това се случи с промяна в ГПК по времето на Никола Филчев).

"Това беше направено според мен съзнателно и беше политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано", заяви Гешев.

Преди четири месеца стана ясно, че ГЕРБ имат намерение да започнат консултации за промяна в конституцията, чрез които да отпадне на давността за наказателно преследване на приватизационните сделки и така да се даде възможност за разследването им.

Управляващите обявиха, че подкрепят инициативата на Гешев, но не очакват да има наказани.

Брутална кражба и грабеж

Според него това ще е изключително трудна задача, тъй като става дума за около 7 хил. сделки, като в тази цифра не е включена т.нар. общинска приватизация, т.е. реално са по-голям брой. Активирането на държавата две десетилетия по-късно обаче било с цел да се получи някаква справедливост.

"Приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж и бяха ограбени над 90% от българското население, спечелиха единици и станаха милионери за една нощ. Идете в който и да е български град и ще чуете една и съща история и тя е как заводът е продаден без и този завод, който е построен с парите, с удръжките от заплатите на хората в града е станал собственост на един човек, после, в 90% от слуаите е нарязан аз скрап или не функционира вече. Тази страница трябва да бъде в някаква степен затворена", обясни Гешев.

mediapool.bg