Кламер БГ - Новини: Тестват системата BG-Alert в Габрово

Тестват системата BG-Alert в Габрово

България

|
Вт, 07 Ноем 2023г. 09:18ч.
Тестват системата BG-Alert в Габрово

снимка: Canva

Започва официалното тестване на системата BG-Alert за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Във вторник ще се проведе първият тест - на територията на област Габрово. В диапазона между 12:00 часа и 12:30 часа съобщения ще получат телефоните, поддържащи технологията Cell Broadcast, т.е. от 2G, 3G, 4G и 5G устройства. Тестовото съобщение ще бъде получено без значение в какъв режим са телефоните и на кой мобилен оператор. Хората ще могат да изключат сигнала, когато го получат. В самото съобщение ще бъде посочено, че става дума за тест.

При реално възникнало събитие, в съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-Alert, където ще се помества допълнително информация.

Очаква се следващата седмица да се проведат серия от тестове в различни областни. На 14 ноември това ще стане в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. На 15 ноември тест ще се проведе в областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра. На 16 ноември ще е в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, а на 21 ноември - в областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. На 22 ноември тестове на системата ще има в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област, а на

на 23 ноември - в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната.

Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Очаква се системата да започне да работи официално в началото на следващата година.

Миналата седмица при неофициална проба, която трябваше да е в изолирана среда, стана гаф и абонатите на "Виваком" получиха съобщения. От МВР заявиха, че вината била на фирмата изпълнител. Те пък се извиниха с обяснението, че служител е натиснал грешния бутон.

mediapool.bg