Кламер БГ - Новини: Започват тестовете на системата BG-Alert. Този път официално

Започват тестовете на системата BG-Alert. Този път официално

България

|
Пон, 06 Ноем 2023г. 12:44ч.
Започват тестовете на системата BG-Alert. Този път официално

Снимка: БГНЕС

Започват тестовете на системата за ранно предупреждение за бедствия и аварии, съобщи МВР. Само преди няколко дни при неофициална проба, която трябваше да е в изолирана среда, стана гаф и абонатите на "Виваком" получиха съобщения. От МВР заявиха, че вината била на фирмата изпълнител. Те пък се извиниха с обяснението, че служител е натиснал грешния бутон.

Сега вече изпитанията започват официално по региони. Първата област ще е Габрово във вторник, 7 ноември. В следващите дни тестовете ще са 14 ноември - Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, 15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра, 16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен , 21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, 22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област, 23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. За 29 ноември е насрочен национален тест.

По време на изпитанията потребителите ще получават текстови съобщения като устройствата - телефоните, таблети и смарт часовници ще издават и звуков сигнал, който може да бъде спрян. Съобщенията ще се получават от устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast, т.е. от 2G, 3G, 4G и 5G устройства. Тя работи през клетките на мобилните оператори. Системата позволява избор на определен район или изпращане на национално ниво.

Съобщенията ще изглежда по различен начин в зависимост от софтуера на устройството. Текстът обаче ще е еднакъв. При пробите ще бъде указано, че става дума за тестове.

Още по темата:

Предупреждава, а не плаши: Основната функция на BG-Alert, която сгафи с тестовото съобщение

BG-Allert бе изградена в рамките на една година с пари от оперативната програма "Околна среда". Системата струва малко над 2 млн. лв. Поръчката е обявена миналото лято, а през есента е избран изпълнителят. В обединението ДЗЗД "Сискод" влизат две фирми. Това са "Опенкод Системс" и "Инфосистемс Интернешенъл". Управител на второто е Николай Симеонов, част от съвета на директорите и собственик на "Информикс Груп" АД. Той има участие и в още няколко фирми. "Опенкод Системс“ е собственост на Константин Стайков и французина Тиери Даррас.

Системата ще се използва по решение министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници, обясни шефът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

mediapool.bg