Кламер БГ - Новини: Татяна Дончева ще се кандидатира за президент

Татяна Дончева ще се кандидатира за президент

България

|
Пон, 29 Авг 2016г. 13:17ч.
Татяна Дончева ще се кандидатира за президент

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева потвърди, че ще се кандидатира за президент. До дни предстои обявяването на официалната двойка на партията, каза тя в понеделник пред бТВ. На въпрос тя ли бъде кандидат-президентът, Дончева отговори: "така изглежда".

Без да влезе в подробности за предизборната си платформа или формата, в който партията ще се яви на вота, Дончева посочи, че ще цели "разчистване на статуквото на прехода”.

Тя отново коментира, че кандидатурата на ген. Румен Радев е свързана с оръжейното лоби, свързано с Георги Първанов и представено от левицата.

В подкрепа на тезата си Дончева посочи първите срещи на генерала след официалното му представяне – срещи с т. нар патриотични организации –”няколко асоциации на разузнавачи и бивши агентурни дейци”.

По думите й изводът е, че тези хора са приоритет за Радев и той е техен предпочитан кандидат.

Дончева, чиято партия бе поканена от БСП в преговорите за издигане на единен кандидат-президент на левицата заедно с АБВ, се оттегли от разговорите точно преди другите две формации да се обединят около номинацията на бившия командир на ВВС ген. Радев. Впоследствие обаче БСП и АБВ се отказаха от коалиция за президентските избори, което според Дончева показва, че двете партии нямат намерение да печелят тези избори и са затънали във вътрешни противоречия. Лидерът на АБВ Георги Първанов от своя страна е имал малко време за реакция и евентуалното му издигане за кандидат-президент би било трудно логистично, коментира още Дончева. Според нея Първанов е преценил съюзниците си и е възможно АБВ да няма свой кандидат.

mediapool.bg