Кламер БГ - Новини: Дерайлирали вагони с въглища блокираха жп движението до Сърбия

Дерайлирали вагони с въглища блокираха жп движението до Сърбия

България

|
Пон, 29 Авг 2016г. 13:58ч.
Дерайлирали вагони с въглища блокираха жп движението до Сърбия

Заради обърнала се товарна влакова композиция край гара Петърч от неделя следобед е блокирано движението на пътнически и товарни влакове между България и Сърбия. Пасажерите на БДЖ се извозват с автобуси, съобщиха от БДЖ. Вече са работи по смяната на разрушения релсов път, но не се знае кога ще бъде възстановено движението, допълниха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) в понеделник.

Инцидентът е станал около 16 часа, когато в района на гара Петърч при транзитно преминаване на товарен влак с 12 вагона с въглища, седем от които са дерайлирали и са нанесли сериозни щети на релсовия път. Разрушени са около 200 метра от релсовия път от тежащата 930 тона композиция. Превозваните въглища са на мини на бизнесмена Христо Ковачки, курсът е бил извършван от БДЖ.

Екипи на НКЖИ през цялата нощ са разчиствали участъка. На мястото работи тежка механизация и жп кран за освобождаване на трасето на жп линията от дерайлиралите вагони.

Рано сутринта е разчистен релсовият път и незабавно са започнали възстановителни дейности по разрушения железен път.

Предстои полагане на около 200 метра нов железен път, регулиране на контактната мрежа и възстановяване на движението на влаковете.

Назначена е комисия, която разследва причините за инцидента и оценява щетите по инфраструктурата.

mediapool.bg