Кламер БГ - Новини: Танцови школи настояват за отваряне на залите

Танцови школи настояват за отваряне на залите

България

|
Четв, 07 Май 2020г. 17:57ч.
Танцови школи настояват за отваряне на залите

След края на извънредното положение танцови и музикални зали да отворят врати при спазване на противоепидемичните мерки. За това настоява петиция, създадена от представители на над 15 школи. Искането им вече е подкрепено от над 3600 души.

"Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение, да упражняваме своята професия. Това доведе до прекратяване дейността на всички работещи специалисти в танцови, творчески и музикални зали. Затваряйки залите, хиляди хора бяха лишени от емоционално, физическо и психическо поддържане на своето здраве, както и сриване на имунитета, вследствие на социалното дистанциране", пишат създателите на петицията.

Те предлагат залите да отворят поетапно. Първо от 14 до 21 май да се разрешат индивидуални занятия по график и при засилени хигиенни мерки, а от 22 май вече да се позволят и разрешаване и на занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията. Самите работещи в залите подчертават, че предложението им може да се промени, ако епидемиологичната обстановка в страната се влоши. Подчертават, че разбират сериозността на ситуацията и затова до момента са се отнасяли с отговорност и дисциплина.

"Лишени да упражняваме своята професия вече твърде дълго време, ние губим възможността да акумулираме приходи за обезпечаване дейността на организациите ни, респективно - да плащаме своите месечни задължения като заплати, осигуровки, данъци, наеми, сметки. Тази ситуация поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, работещи в сферата на културата и изкуството. Оценяваме предприетите мерки за финансово подпомагане от Правителството, но за съжаление почти никой от нашия сектор не може да се възползва от тях, поради спецификата на нашата дейност", пише още в петицията.

Създателите на петицията казват още, че са се опитали да провеждат занятия онлайн, както и да задържат своите възпитаници дори и безвъзмездно. Това обаче се е оказало невъзможно.

Казват още, че са готови да се срещнат с представители на Министерството на здравеопазването и са готови да предложат конкретен пакет от мерки за безопасност в работната ни среда.

"Вярваме, че заедно можем да намерим баланса между разумното и необходимото, без да излагаме на риск здравето на възпитаниците си и разчитаме на бързата ви реакция, считайки че двата месеца, прекарани в мълчание, търпение и разбиране са достатъчни за обмисляне на необходимите условия за работа в репетиционните помещения в условията на COVID-19", пише в искането им, което е отправено до премиера Бойко Борисов, министрите на здравето и на културата Кирил Ананиев и Боил Банов, както и до председателя на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

mediapool.bg