Кламер БГ - Новини: Тагарев: Русия води когнитивна война срещу България

Тагарев: Русия води когнитивна война срещу България

България

|
Вт, 28 Ноем 2023г. 17:41ч.
Тагарев: Русия води когнитивна война срещу България

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

"Виждам хибридните заплахи като комбинирани дейности, които се провеждат непрекъснато, за да се намалят капацитета и волята за съпротива срещу злонамерени влияния. Русия продължава да прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион“, коментира военният министър Тодор Тагарев.

Той участва във вторник в конференция за противодействие на хибридните заплахи, организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ.

Тагарев коментира, че разпространението на дезинформация и пропаганда е основен елемент от хибридната война на Кремъл срещу държавите в нашия регион, включително България и Румъния.

"Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която Русия се опитва да постигне своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове. Когнитивната война на Кремъл обхваща много направления и има за цел да контролира нашите позиции по политически, икономически, социални и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за управление“, каза още той.

"Стратегията на Кремъл за дезинформация в Черноморския регион използва руското икономическо влияние. Дезинформационните дейности на Русия са многопластови, като активно разчитат на лидери на влияние. Този подход има за цел да затрудни разграничаването между правителствени и неправителствени участници и, в резултат, доказването на участието на Кремъл в конкретни злонамерени дейности“, посочи министърът на отбраната.

Тагарев припомни, че от началото на войната срещу Украйна Кремъл няколко пъти и открито отправя заплахи за използване на своя ядрен арсенал, като посочи конкретни изявления на руски политици.

Той акцентира върху действия като окупацията на Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, плановете за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, както и самото повишаване на степента на готовност на ядрените сили на Русия, които поставят под риск ядрената безопасност и сигурност в Черноморския регион.

"Сътрудничеството в Черноморския регион в областта на сигурността и стратегическото партньорство в рамките на ЕС и НАТО са от решаващо значение за хармонизиране на усилията за възпиране и противодействие на хибридната стратегия на Кремъл и за укрепване на нашите отбранителни способности“, каза министърът на отбраната.

Той посочи същественото значение за повишаването на оперативната съвместимост на силите на НАТО и укрепването на позициите на алианса в Черноморския регион чрез съвместни тренировки, учения и обучения, изграждането на капацитет за разузнаване, наблюдение, идентифициране на заплахи и ранно предупреждение, както и модернизацията на отбраната.

Тагарев обяви, че България подкрепя дипломатическите инициативи като Формулата за мир на президента Володимир Зеленски.

Тодор Тагарев запозна украинската група детайлно с усилията за оказване на подкрепа, както чрез пакетите военна и военно-техническа помощ, така и чрез различни инициативи, към които страната ни се присъединява и добави, че българската отбранителна индустрия има значителен принос за доставките на боеприпаси към Украйна.

На срещата присъстваха посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук, замeстник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев и представители на политическия кабинет.

mediapool.bg