Кламер БГ - Новини: Съдът отложи регистрацията на партията на Божков

Съдът отложи регистрацията на партията на Божков

България

|
Пет, 29 Ян 2021г. 17:11ч.
Съдът отложи регистрацията на партията на Божков

Регистрацията на партия "Българско лято", свързвана с бизнесмена Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения, бе отгложена от Софийският градски съд за 5 февруари. Аргументът е, че представител на прокуратурата не е бил уведомен за датата на заседанието, както е по процедура - преди повече от 7 дни и се оказва нередовно призован.

Ако на 5 февруари съдът гледа делото, то срокът за произнасяне е до 14 дни. След това има 1 седмица, в която може решението да се обжалва.

17 февруари е крайният срок за подаване на документите за регистрация на предстоящите парламентарни избори в ЦИК. Отлагането на делото за регистрация на партията хипотетично може да доведе до забавяне на решението на съда до 19 февруари, като по този начин партията няма да успее да се регистрира за парламентарните избори.

През фейсбук Божков коментира - "Преди година хунтата започна атаката си. Грабиха, унищожаваха, репресираха, експроприираха, заплашваха и манипулираха. Погазиха закони и Конституция. Днес отбелязаха годишнината като се опитаха да спрат регистрацията на Българско лято". Играта се промени, ние сме на ход.

"Всичко е изрядно и документи са налице. Ще направим всичко възможно да се регистрираме в ЦИК навреме", коментира председателят на "Българско лято" Борил Соколов. Той каза още, че очаква всякакви бъдещи пречки, но въпреки това изрази надежда, че такива няма да има.

Преди дни представители на "Българско лято" се срещна с Божков в Дубай, където той се укрива от година.

В началото на януари се проведе учредителното събрание на партията. Събитието се проведе онлайн. За председател на формацията бе избран не Божков, а Борил Соколов. Още преди месеци беше обявено, че бизнесменът няма да е формален лидер на партията. Соколов е на 36 години и през по-голямата част от професионалния си път е работил в "Еврофутбол", като от няколко години е директор на отдел "Маркетинг" в компанията.

Регистрацията на "Българско лято" започна през октомври миналата година, когато се проведе среща на инициативния комитет на партията.

Божков заяви, че смята да се включи в политиката със собствена партия, след като избяга в Дубай. "Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов", написа през юни миналата година Божков.

До това се стигна, след като държавата изведнъж установи, че той дължи 700 млн. лв. на хазната, а после прокуратурата му повдигна редица обвинения, включително за убийства и изнасилвания. Той пък обяви, че плащал такса "спокойствие" на управляващите.

mediapool.bg