Кламер БГ - Новини: Съдът забрани на жената на Божков да иска свобода в следващите два месеца

Съдът забрани на жената на Божков да иска свобода в следващите два месеца

България

|
Четв, 07 Май 2020г. 17:16ч.
Съдът забрани на жената на Божков да иска свобода в следващите два месеца

Жената на бизнесмена Васил Божков – Елена Динева, няма да може да иска освобождаване от ареста в следващите два месеца. Това реши в четвъртък апелтивният спецсъд. Причината за ограничението е "злоупотреба с процесуално право". Изключение от забраната може да има само при влошено здраве, посочват от съда. В последните два месеца съдът на два пъти се произнася по нейно искане да излезе на свобода. И двата пъти бе постановен отказ.

Заедно с Динева в ареста остава и секретарката на Божков Йоана Чолакова. И двете жени са обвинени в участие в престъпна група, ръководена от бизнесмена. По последни данни той се намира в Обединените арабски емирства заедно с бизнеспартньора си Георги Попов, също обвиняем.

Чолакова може да излезе под домашен арест. Такова особено мнение е подписал един от съдиите в тричленния състав – Николай Димитров. Останалите двама обаче са били на мнение, че тя трябва да остане под стража.

Веднага след ареста на Динева в края на февруари съдът реши, че тя може да остане на свобода срещу гаранция от 1.5 млн. лв. Тогава съдия Елена Попова постанови, че доказателствата по делото са "оскъдни", но достатъчни за началния етап на разследването. Досега от прокуратурата не са казали по-конкретно какво точно е вършила Динева.

Тя е участвала в управата на две фондации и твърди, че не познава никого от комисията по хазарта.

Основното обвинение срещу Божков е неплащане на хазартни такси в размер на около 500 млн. лв.

mediapool.bg