Кламер БГ - Новини: Съдийката, напуснала ВСС заради лобизма, е номинирана за шеф във върховния съд

Съдийката, напуснала ВСС заради лобизма, е номинирана за шеф във върховния съд

България

|
Пет, 02 Ноем 2018г. 14:06ч.
Съдийката, напуснала ВСС заради лобизма, е номинирана за шеф във върховния съд

Съдия Галина Захарова, която преди седем години подаде оставка в знак на протест срещу порочната политика на Висшия съдебен съвет, е предложена за заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС). Знаковото предложение е направено от ръководителя на ВКС Лозан Панов и бе одобрено от Пленума на върховния съд в петък. Съдия Захарова трябва да замени на позицията друга авторитетна фигура от ВКС - съдия Павлина Панова, която бе избрана за конституционен съдия.

Заедно със заместник-председателското място във ВКС Галина Захарова ще поеме функцията на ръководител на Наказателната колегия в съда. Върховните съдии изразиха своето положително мнение за съдия Захарова с 60 гласа "за“ и 1 "против" от присъствалите 61 съдии.

Преди седем години съдиите Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставки като членове на Висшия съдебен съвет в безпрецедентен акт на протест срещу лобизма в системата. Оставките бяха подадени седмица след назначаването на семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) съдия Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

Кариерата на съдия Янева в съдебната власт приключи повече от безславно. Тя беше осъдена на една година условно за незаконно разрешаване на специалните разузнавателни средства (СРС) по аферата "Червей". Тя бе и главен герой в огромния скандал "Яневагейт", който бушува в продължение на повече от две години след изтичането на първите записи в сайта "Биволъ".

Галина Захарова участва и в съдийския протест пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.

Съдия Галина Захарова има над 30 години опит в съдебна власт. Тя започва кариерата си като стажант съдия в Софийския градски съд. След това е назначена за съдия в Софийския районен съд, после е съдия и заместник-председател на Софийския градски съд, съдия и заместник-председател на Софийския апелативен съд, а от 2013 г. е съдия във Върховния касационен съд. От една година тя е председател на Второ наказателно отделение.

В предложението на председателя на ВКС Лозан Панов се казва, че Захарова ще спомогне за запазване на "високото качество на работата и екипността, създадени в Наказателната колегия".

"Сигурен съм, че безспорният авторитет и професионализъм на съдия Галина Захарова ще мотивират колегите в стремежа им към прозрачно, справедливо и ефективно правосъдие", мотивира се Панов.

mediapool.bg