Кламер БГ - Новини: Столичното парно е проблем номер 1 за Мая Манолова

Столичното парно е проблем номер 1 за Мая Манолова

България

|
Съб, 20 Окт 2018г. 14:40ч.
Столичното парно е проблем номер 1 за Мая Манолова

“Топлофикация-София“ е първият посочен проблем в Бялата книга на нерешените проблеми в държавата, която всяка година се публикува от националния омбудсман. В събота Мая Манолова отчете на пресконференция и трите години от встъпването си на длъжността.

Според Манолова за този период институцията на обществения защитник е доказала, че е “надпартийна, видима и работеща“.

“Към на нас се обръщат граждани с убедеността, че ще им бъдат решени проблемите“, похвали се Манолова, цитирана от БГНЕС.

В Бялата книга се казва, че “Топлофикация-София“ е проблемен монополист, с който вече три години се водят съдебни битки. В книгата са включени

проблемите с методиката за отчитане на сградната инсталация, арбитражните съдилища, колекторските фирми, фирми за бързи кредити, законът за хората с увреждания.

Постъпилите жалби в институцията на омбудсмана за последните 3 години са 35 282, а приключените жалби са 32 893. Най-много са жалбите срещу нарушени права на потребителите - 11 780. На второ място са нарушените социални права - 6 077 и на трето място са нарушения в изпълнителното производство - 5 511. За три години са отправени 3 922 препоръки към държавни и общински органи, отчете Мая Манолова, цитирана от news.bg.

Омбудсманът отказа да коментира исканията за оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради думите му, които той отправи по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. Тя посочи, че оставките са въпрос, който се решава от премиера Бойко Борисов, а нейната работа е да работи за каузата на гражданите. В същото време тя осъди думите на Симеонов като "изключително срамно, жестоко и безчовечно изказване и отношение, което е недопустимо и неприемливо".

mediapool.bg