Кламер БГ - Новини: Борисов се обяви против американските санкции срещу Китай

Борисов се обяви против американските санкции срещу Китай

България

|
Съб, 20 Окт 2018г. 17:36ч.
Борисов се обяви против американските санкции срещу Китай

Премиерът Бойко Борисов се обяви в събота против американските търговски санкции срещу Китай, подчертавайки големите интереси на България от засилване на сътрудничеството с Пекин. Той държа реч при откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1“ (Китай и страните от Източна и Централна Европа), която се провежда в НДК. На този фон Вашингтон изрази опасенията си от засилването на влиянието на Русия и Китай в региона.

В рамките на форума Борисов се срещна със зам.-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин. Мотото на форума е: "Глобално мислене, действия на местно ниво". Срещата започна веднага след приключването на срещата на ЕС с азиатските държави в Брюксел.

“В Брюксел на срещата на върха ЕС - Азия бяха очертани огромните възможности, които има нашия пазар във всяко едно отношение. В същото време сме в условията на санкции от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия и на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма, имаше и много песимизъм, защото ако приемем, че свободният пазар, конкурентоспособността са движещите сили за един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните където има такива“, коментира Борисов.

По думите му излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и за съжаление природата всеки ден ни напомня, че промените в климата са факт.

“Това, което днес е в Испания, наводнения, суши, земетресения, цунамита - това също е една причина за миграционната вълна, която върви в света. Така че светът като цяло трябва да положи огромни усилия", каза българският премиер. После той обясни, че два дни е бил с китайския премиер Ли Къцян в Брюксел.

“Така ни бяха поставили, че с канцлера Меркел, него и аз бяхме в една група. Имахме възможност по всички тези теми да си спомним и това, което в София на срещата правихме. Той остана на среща с краля на Белгия и от негово име помоли да ви поздравя на днешния форум на местните власти“, допълни още премиерът.

"Живеем в много тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел", каза Борисов и информира, че всички участници от Европа и Азия желаят да постигнат добри резултати в бъдеще.

Премиерът обясни, че важен инструмент за партньорството с Китай ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Центърът ще е базиран в София и се очаква да бъде оглавен от министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова.

В София зам.-председателят на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин е поискал визови и митнически облекчения за китайските туристи и е обявил, че сътрудничеството продължава да се развива. Инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа растат от 3 на 10 млрд. долара, а европейските държави са инвестирали 1.4 млрд. долара в Китай. Китайските туристи са на 13-о място по посещаемост у нас, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от news.bg.

Срещи и с президента

По-късно през деня Цао Дзиенмин се срещна и с президента Румен Радев. Двамата са стигнали до извода, че партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай имат голям потенциал за развитие, съобщават от президентството.

Румен Радев е казал, че България може да предложи най-добрите условия за инвеститорите в Югоизточна Европа и е призовал за увеличаване на инвестициите от Китай в страната ни в областта на науката и образованието, информационните технологии и селското стопанство.

"В областите на търговията, инвестициите и селското стопанство са постигнати много конкретни резултати, а през миналата година стокообменът ни има ръст от 30 процента", е отбелязал по време на срещата Цао Дзиенмин.

Притеснения във Вашингтон

По същото време в събота американският заместник-държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл заяви, че съперниците на САЩ разширяват своето политическо, военно и търговско влияние на Балканите, предава БГНЕС. Изказването бе направено по време на Атлантическия съвет във Вашингтон/

Мичъл припомни, че следващата година се отбелязват 30 години от края на комунизма в Европа, и добави, че днес има нова надпревара за влияние в света.

“Днешната геополитическа надпревара се усеща силно в Централна и Източна Европа. От Балтийско до Адриатическо море, на Балканския полуостров и през Кавказ, съперниците на Америка разширяват своето политическо, военно и търговско влияние. Русия отново е военен фактор в региона след нахлуването в Грузия и Украйна. Далеч от границата, в страните в Централна Европа, Русия използва манипулираща енергийна тактика, използва корупцията и пропагандата като похвати, за да отслаби отвътре западните държави и да подкопае техните връзки със САЩ”, категоричен е Мичъл.

Той допълни, че за първи път в историята Китай се е превърнал в основен играч в Централна и Източна Европа. Според него Пекин използва дипломацията като "книга за длъжници", за да създаде инфраструктура и да направи отстъпки за малките държави.

"Тази тактика е отражение на китайското поведение на международно ниво, където Пекин е ангажиран с нелоялни търговски практики, включващи кражби на IP адреси, икономически шпионаж и дъмпингови цени", каза Мичъл.

Той припомни, че през 2008 г. Китай инвестира по-малко от един милиард долара в Европа, а през 2017 г. - преките чуждестранни инвестиции на Китай в Европа възлизат на 42 милиарда долара, а общите инвестиции са за 318 милиарда долара.

“През последните години Китай е поел контрола върху над 360 европейски компании и сега притежава или контролира близо една десета от всички пристанищни съоръжения в Европа”, заяви Мичъл.

mediapool.bg