Кламер БГ - Новини: Станишев предупреди, че спорът за мястото му в евролистата вреди на БСП

Станишев предупреди, че спорът за мястото му в евролистата вреди на БСП

България

|
Съб, 26 Ян 2019г. 11:06ч.
Станишев предупреди, че спорът за мястото му в евролистата вреди на БСП

"Който се опитва да копае окопи между БСП и европейските социалисти, стреля в крака си ", каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на конгреса на БСП.

Думите му са по повод една от точките в дневния ред на конгреса - тази за приемането на предизборната платформа на партията за евроизборите, на която Станишев не отговаря. В нея е записано, че кандидатите не трябва да подкрепят Пакта за миграция на ООН и Истанбулска конвенция, а той защитаваше двата документа. Това допълнително засили съмненията, че Станишев няма да е водач на евролистата, за което се говори от месеци. Подобен развой обаче би могъл да се окаже проблем за отношенията между БСП и ПЕС.

"Най-голям проблем човек може да създаде сам на себе си", каза Станишев в събота по повод критериите в предизборната платформа, като така нападна опонентите му в ръководството на партията. По думите му споровете за листата се отразяват зле на избирателния потенциал на БСП.

Едно от имената, които в БСП спрягат за водач на евролистата, е това на Елена Йончева, въпреки че в интервю за Mediapool тя отрече подобно нещо да е обсъждано с нея. В събота Станишев защити Йончева, след като през седмицата прокуратурата ѝ повдигна обвинение за пране на пари от КТБ. "Направи ли ви впечатление, че миналата неделя Борисов леко атакува Елена Йончева и после и повдигнаха обвинение", каза лидерът на ПЕС.

Той отново предупреди БСП да не търси различията с ПЕС, а приликите. Думите му са по повод отдалечаването на българската левица от европейските .

"Когато започнем да управляваме, кой ще бъде съюзникът на БСП и на българското правителство в Европа? Нашите комисари, нашите премиери и група", отговори си сам Станишев.

Лидерът на ПЕС за пореден път подчерта, че БСП може да спечели евроизборите само ако е обединена и не се занимава с вътрешни спорове. Отношенията между Станишев и Нинова са обтегнати именно заради различните им позиции за конвенцията, а в събота двамата ще излязат на една сцена за пръв път от много време. 

mediapool.bg