Кламер БГ - Новини: "Стандарт енд Пуърс" понижи перспективата на оценката на кредитиспособността в Италия

"Стандарт енд Пуърс" понижи перспективата на оценката на кредитиспособността в Италия

България

|
Съб, 27 Окт 2018г. 08:23ч.
"Стандарт енд Пуърс" понижи перспективата на оценката на кредитиспособността в Италия

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи перспективата на оценката на кредитоспособността на Италия на отрицателна, без обаче да понижава самата оценка, която остава на ВВВ, предаде "Франс прес". "Икономическата и бюджетна политика на италианското правителство се отразява на перспективите за растежа на страната", се казва в изявление на Стандард енд Пуърс, която не изключва да намали и оценката в следващите месеци.

"Планираният от правителството икономически и бюджетен път подкопа доверието на инвеститорите", заявява агенцията, която прогнозира за 2019 г. по-високо бюджетно задлъжняване (2,7 % от БВП) от заложеното от Рим (2,4%).

"Стандард енд Пуърс" също така прогнозира, че брутното задлъжняване на Италия ще се задържи на 128,5% от БВП през следващите три години. "Отрицателната перспектива отразява съществуващия риск решението на италианското правителство да вземе повече кредити не само да изостри слабостта на италианската бюджетна позиция, но и да задуши зараждащото се съживяване на частния сектор", заявяват от рейтинговата агенция.

mediapool.bg