Кламер БГ - Новини: Борисов: Няма основание за оставка, опозицията е яд, че задържаме олигарси

Борисов: Няма основание за оставка, опозицията е яд, че задържаме олигарси

България

|
Съб, 27 Окт 2018г. 12:34ч.
Борисов: Няма основание за оставка, опозицията е яд, че задържаме олигарси

Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата работи добре и няма основание за оставка на правителството. Сред аргументите му за това беше, че опозицията я било яд, че институциите си вършат работата, задържат олигарси, че намаляват контрабандата и че бюджетът ще донесе повече приходи.

“Искането за предсрочни избори е нормално за опозицията. Има на четири години избори, правиш ги и управляваш. Едни нови избори са още 50 млн. лв.”, заяви Борисов в отговор на искането за предсрочни избори от страна на ДПС. Преди ден лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви, че партията му започнва спешни действия срещу кабинета с “демократични инструменти”.

Борисов смята че че институциите работят добре и благодарение на това бюджетът за новата година ще донесе много повече приходи в държавната хазна, поради което не приема искането за оставка на кабинета.

“Сега в следващия бюджет половин милиард лева има повече за образование, повече от половин милиард за здравеопазване, 10% върху заплатите на полицаи отгоре, военни, съдебна охрана, лекари. Половин милиард повече за общините, 150 млн. лева повече за хората с увреждания. Кое е в колапс?", посочи още премиерът.

Той коментира и вчерашната акция на спецпрокуратурата и задържането на семейство Баневи във Франция.

"Мислите ли, че тези, които години наред са се отчитали тук и там, не искат предсрочни избори. Дали толкова мощни фигури, които в момента са или издирвани за арести или са арестувани, искат ГЕРБ и Патриотите да управляват или искат оставка. И БСП и ДПС през тези 20 години винаги са правили така че да живеят добре и по-тяхно време са се случвали тези приватизационни сделки”, каза премиерът.

Той уточни още, че приватизационните сделки, които сега държавните институции проверяват, са извършени по време на управленията на сегашните опозиционни партии.

В типичен стил Борисов продължи: “че институциите задържат олигарси, това ли ги е яд от опозицията или, че контрабандата от 34 слезе на 5%"

Премиерът припомни, че миналата година се наложи държавата да отпусне 12 млн. лв. за изчистването на опасните химикали в "Полимери" – Девня. По думите му работата на институциите дава резултати и това ядосва опозицията. "Макар и късно, но действително специализираният съд и прокуратура в момента, заедно с нашите служби проявяват и воля, и професионализъм, и желание. Така че, винаги има какво да се желае повече", заяви премиерът.

Цветанов: Коалицията е стабилна

Темата за предсрочните избори коментира в Сандански и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По отношение стабилността на коалиционното управление, той заяви, че то е стабилно и има утвърдена програма, която следва. "Изпълняват се всички приоритети, като основен акцент е увеличението на доходите", обяви той.

Той се съсредоточи върху идеите на опозицията, давайки пример, че във "Визия за България" на БСП липсва темата "Строителство".

"Може ли без развита инфраструктура да гарантираш просперитет, развитие на бизнеса и осигуряване на работни места", попита Цветанов. Според него опозицията търси само конфликти по теми и проблеми, които са преекспонирани, без да предлага реални политики.

mediapool.bg