Кламер БГ - Новини: Според шефа на сливенската болница при фаталното раждане е действано професионално

Според шефа на сливенската болница при фаталното раждане е действано професионално

България

|
Вт, 21 Авг 2018г. 13:00ч.
Според шефа на сливенската болница при фаталното раждане е действано професионално

Директорът на болницата в Сливен д-р Васислав Петров определи като “професионални“ действията на колегите си, участвали в раждането на 33-годишната Ренета Томова. Тя почина в края на миналата седмица, а близките й обвиняват медицинския екип, че смъртта й е вследствие на нанесени травми при раждането. Пред тях Ренета е споделила, че са скачали върху корема й.

Това подлежи на установяване от назначената съдебно-медицинска експертиза и проверките на агенция “Медицински одит“ и Регионалната здравна инспекция, но във вторник пред бТВ директорът на болницата заяви, че колегите му са “действали професионално“ и според него “толкова груби действия като скачане върху родилката не са прилагани“.

“Ако е имало толкова грубо отношение към нея, със сигурност щеше да има травми по родилката, а скенерът показва, че няма наранявания на гръдната клетка, което донякъде опровергава тези твърдения. Аз смятам, че действително по време на раждането болките на родилките са много големи и не възприемат адекватно всички действия, които се развиват край тях. Възможно е самата болка да е предизвикала тези усещания“, коментира той.

Пред Нова телевизия той уточни, че в болницата не е прилагано скачане върху родилката и притискане с лакти, защото “това са неща, които не би трябвало да се прилагат в съвременното акушерство“.

Петров каза още, че се чувства спокоен, защото според него проверките няма да открият допуснати грешки при раждането, но не е спокоен от гледна точка на това, че родилката е починала от “някакво заболяване, което ние все още не сме установили и не знаем какво е“.

“Лекарите, които участваха в раждането, са подложени на голям стрес. Започна проверката на медицинския одит и се надявам всички факти да бъдат изяснени. Няма да скрием нищо от роднините на Ренета Томова”, каза той.

Резултатите от проверките ще са ясни след около две седмици и дотогава окончателната причина за смъртта на жената остава неясна.

“Имаме подозрения защо се стигна до този фатален край. Чакаме резултатите от аутопсията. Предстои тройна медицинска експертиза. Единият вариант е да е получила белодробна тромбоемболия и оттам тежкият белодробен отток, който е довел до фаталния край”, посочи директорът на болницата.

mediapool.bg