Кламер БГ - Новини: Според Борисов папата го благословил да строи магистрали на Балканите

Според Борисов папата го благословил да строи магистрали на Балканите

България

|
Вт, 07 Май 2019г. 08:57ч.
Според Борисов папата го благословил да строи магистрали на Балканите

Приключи визитата на папа Франциск в България. Сутринта във вторник той замина за Северна Македония, а лично премиерът Бойко Борисов го изпрати на летището в София.

"Продължавайте да изграждате мир, сейте добро". С тези думи завърши срещата между папа Франциск и Борисов преди заминаването.

"Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове", каза още Негово Светейшество, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът пък благодари на папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. "Правя го по убеждение. "Добрият съсед е повече от роднина" - казваме в България. Народът се радваше, видях го", каза Борисов.

Магистралите и благословията

По-късно пред журналисти премиерът интерпретира призива на папата за поддържането на мира и доброто. Според него Негово Светейшество казал: "Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, защото това е изключително важно. Аз ви благославям".

Според Борисов тези думи на папата показвали, че "темата ни за Западните Балкани се оказа, че е важна и за света".

На въпрос как ще коментира призивът на Франциск за милосърдие към мигрантите, премиерът отговори, че „ние винаги сме били такива, векове наред“.

„Много ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните и икономическите емигранти. Но тези войни ги прави ние, в съюзите, които сме", каза премиерът и добави, че бягащите от война ще бъдат върнати в страните им когато в тях има мир. Подчерта, че е простив нелегалното влизане в България.

"Господ е назначил и папата, и патриарха"

Борисов беше попитан и за отказа на Светия синод Българската православна църква да участва в общо богослужение или обща молитва с главата на Римокатолическата църква.

"Аз в божиите работи не се бъркам. Господ е назначил и папата, и патриарха. Така е преценил, така е сторил", каза премиерът, а после сподели, че с радост е видял как Светият Отец целува кръста на Патриарх Неофит.

По думите на Борисов в лицето на папа Франциск България имала "един голям приятел", а после отново обяви, че посещението било добра реклама за страната.

"Всички отразиха посланията му, призивите му за мир. Когато три дни папа обикаля в страната, среща се с представители на всички вероизповедания, това се е отразило добре", каза още премиерът.

mediapool.bg