Кламер БГ - Новини: По разпореждане на премиера започва оглед на щетите от градушките

По разпореждане на премиера започва оглед на щетите от градушките

България

|
Вт, 07 Май 2019г. 11:30ч.
По разпореждане на премиера започва оглед на щетите от градушките

По разпореждане на премиера Бойко Борисов представители на Държавен фонд "Земеделие" ще отидат в Северна България, за да опишат щетите от падналата там градушка.

"Шефът на фонд Земеделие е в Българене и в другите места, пострадали от градушки, за да оценим щетите от падналите градушки и да се опитаме да помогнем на хората", каза премиерът пред журналисти на летище София след заминаването на папа Франциск.

Идеята е на пострадалите да бъде помогнато с индивидуален de minimis. Колко точно пари ще бъдат отпуснати ще се разбере след огледа на щетите.

Борисов каза още пред журналистите, че правителственият самолет заминава за Москва, за да върне в страната директорът на Българския културен институт на България в руската столица Павел Василев.

Василев получи инсулт и до скоро беше забранено транспортирането му. "Парите за полета са платени от депутатите от ГЕРБ, а ние представихме самолета", каза Борисов.

В понеделник градушка порази райони на Северна България. Най-пострадало е село Българене, където са унищожени всички лични стопанства и посеви на полето.

mediapool.bg